Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E387 - Oxystearin

Charakteristika

Oxystearin je směs glyceridů, částečně oxidovaných kyselinou stearovou a dalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinářství se používá při nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů nebo jako sekvestrant a odpěňovač.

Použití

Oxystearin působí jako emulgátor proti nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů v rostlinných olejích. Zabraňuje též jejich připalování při smažení a pečení. Jeho uplatnění nalezneme i v pekařských výrobcích, kde se využívá jako nosič a lubrikant. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Působí také jako odpěňovač při výrobě řepného cukru a kvasnic.

Výroba

Vyrábí se reakcí hydrogenovaného rostlinného oleje za zvýšené teploty.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Zdroje informací

  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček