Artyčok 1ks (cca 300g)

260 ks
49,90 Kč 191,92 Kč/ks
Země původu: Francie,

Popis produktu

Artyčok vzhledem připomíná bodlák, s nímž je příbuzný. Daří se mu v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10°C, pochází ze Středomoří. Artyčok je lahůdková zelenina, připravuje se zejména ve Francii a v Itálii. Je velmi zdravý, má velmi dobrý vliv na naše zdraví, obsahuje hodně karotenu, bioflavonoidy, provitamin A, vitamin C, cukr inulin pro diabetiky, cynarin, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík. Kořeny obsahují látky, které se zpracovávají do léků. Stimulují zažívání, žlučník a játra, mají močopudné, a tím čistící účinky, snižují obsah cholesterolu v krvi.

Použití

Z artyčoku používáme v kuchyni pouze listy. Artyčoky vybíráme menší, hladké a kulaté. Omyjeme je, odstraníme tvrdé listy, na spodní straně je seřízneme a zakapeme citrónem, aby lůžko neztmavlo. Artyčok používáme na saláty, zapékané, vařené, dušené, polité máslem nebo omáčkami.
Artyčok se smetanovým dipem: Artyčoky uvaříme v osolené vodě s trochou citronové šťávy. Vaříme asi 30 minut, potom artyčoky scedíme. Během vaření si připravíme omáčku. Tavený sýr necháme v kastrůlku roztavit, přidáme zakysanou smetanu a vymícháme v hladkou omáčku. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Artyčoky dáme vcelku na talířky a během konzumace odloupneme svrchní listy. Jíme pouze vnitřní lístky se srdíčkem. Lístky namáčíme do smetanového dipu. Můžeme podávat teplé i studené.

Skladování

Čerstvé artyčoky je nejlepší uchovávat neomyté v ledničce, kde by nám měly vydržet až 3 dny.

Složení

Artyčok