Kokos mladý ořezaný 1ks

1 ks
Bez éček
64,90 Kč 64,90 Kč/ks
Země původu: Thajsko,

Popis produktu

Kokosový ořech je druh ovoce s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, v potravinářství se setkáme s kokosovým olejem, kokosovým mlékem, kokosovou smetanou, kokosovým máslem, kokosovým cukrem a kokosovou moukou, která je základní potravinou pro velkou část světové populace. Ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak.
Složení dřeně kokosového ořechu se mění se stupněm její zralosti. U nezralého ovoce (6 až 7 měsíců) je želatinová, obsahuje velké množství vody a má nižší nutriční hodnotu. Dozráváním dřeň tvrdne, ztrácí vodu a výživné látky se více koncentrují. V této fázi je bohatá na sacharidy, proteiny a minerální soli, zejména hořčík, vápník a fosfor. Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří třetinu hmotnosti zralého ořechu. Kokosová voda a kokosové mléko jsou téměř stejně bohaté na minerály jako samotná dřeň, ale neobsahují žádné tuky.

Použití

Pro navrtání kokosu použijte otevírák mladých kokosů, případně osekejte špičku ostrým nožem.
Voda z čerstvého kokosu je jemně nasládlá a osvěžující. Je to také ten nejlepší iontový nápoj, protože je zcela přírodní a hlavně neobsahuje žádné další cukry ani umělá sladidla. Kokosová dužina je používána čerstvá, jako ozdoba dezertů, přísada do salátů i k výrobě slaných exotických pokrmů. Lze ji nakrájenou přidat k masu a rýži či do orientálních masových směsí.
Krémová kokosová smetana: dužnina z 1 mladého kokosu, 0,6 litru kokosové nebo filtrované vody, 3 – 6 datlí nebo 2 lžíce medu na oslazení ( může a nemusí být) - všechny ingredience vložte do mixéru, zamixujte a je hotovo.

Skladování

Skladování kokosu je možné v chladničce nebo jiném, dostatečně chladném místě.

Složení

Kokos