Holoubek a pravnuci

Žampiony hnědé, vanička

200 g
43,70 Kč 218,50 Kč/kg

Doručení už do 60 minut

2000+ zákazníků pravidelně nakupuje

Kategorie:
Země původu: Česká republika,
Víte, že...
Lokální produkty a záruka čerstvosti

Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.

Žampióny hnědé se od bílé klasiky liší nejen barvou, ale i rustikálnější chutí a tím, že obsahují méně vody. Na rozdíl od žampiónů bílých, nejsou hnědé žampióny tak vyšlechtěny, mají vyšší obsah sušiny a ponechávají si výraznou chuť a vůni.

Požadavky na jakost

(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.

(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.

Použití

Pěstované žampiony nikdy neloupeme. Nejen, že je to zcela zbytečné, protože na jejich povrchu nejsou přítomny žádné škodlivé látky, ale ve slupkách je obsaženo nejvíce chuťových aromatických látek, o které bychom se oloupáním kloboučků připravili.

Skvěle se hodí do omáček, polévek nebo masových směsí.

Tip! Připravte si s námi plněné žampiony.

Žampiony zbavíme nožiček a natřeme olivovým olejem. Na rozpálené pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou šunku, česnek, petržel, osolíme a opepříme. Směs rozdělíme na vnitřní stranu kloboučků. V hrnku rozšleháme vajíčka a do nich vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr. Vzniklou směsí kloboučky hub zalijeme, které jsme před tím dali na plech vyložený pečícím papírem. Vršek plněných žampionů posypeme sýrem, vložíme do rozpálené trouby a pečeme do zlatova. Podáváme s čerstvou bagetkou nebo vařenými bramborami.

Přejeme dobrou chuť!

Skladování

Žampiony skladujte v chladničce při teplotě 2–4 °C.

Složení

Žampion hnědý