Tamarind, vanička

100 g
33,90 Kč 339,00 Kč/kg

Doručení už do 60 minut

30+ zákazníků pravidelně nakupuje

Země původu: Thajsko,
Víte, že...
Lokální produkty a záruka čerstvosti

Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.

Tamarind indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnatý míšek plodů obklopující semena slouží jako potravina. Má osvěžující kyselou až sladkokyselou chuť připomínající sušené švestky a vláknitou, málo šťavnatou konzistenci.

Použití

Na celém Blízkém východě se tamarind používá v pikantních pokrmech, zejména dušených masech, a často se kombinuje se sušeným ovocem. 

Mladé listy a lusky slouží jako zelenina, kyselá dužina mladých lusků se přidává do teplých pokrmů. Dužina se může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní povidla a zavařeniny, přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní.

Sladší plody se konzumují převážně čerstvé, nebo se používají k přípravě sladkých omáček k dezertům. Ze semen se získává jedlý olej, též se vaří nebo praží a používají se jako přísada do kávy.

Tip! Připravte si s námi tamarindovou pastu.

Lusk lehce rozloupněte, vyndejte dužinu spolu s peckami (350 g) a dejte ji do hrnce, zalijte 250 ml vody a pod pokličkou duste přibližně půl hodiny. Občas zamíchejte a bude-li třeba, dolijte trochu vody. Tuto směs propasírujte tak, aby vám zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Zbylé pecky i vlákninu vyhoďte a pastu vraťte do hrnce, ještě krátce povařte, přidejte 4 lžíce třtinového nebo palmového cukru a uložte do sterilizované sklenice či zamrazte. Tato pasta má výhodu v tom, že pak výslednou omáčku můžete dochucovat různými směry – přihodit kytičku badyánu, zázvor, badyán, česnek, sechuánský pepř, fenykl, skořici, šalotku, portské víno či jiné dezertní víno nebo garam masala – dle vaší chuti a fantazie.

Přejeme dobrou chuť.

Skladování

Lusky zabalte do látky a nechte je uložené v chladničce. Takto vydrží až několik měsíců.

Složení

Tamarind