Řepa červená BIO, balení

500 g
47,90 Kč 95,80 Kč/kg
Země původu: Česká republika, Rakousko,

Popis produktu

Řepa červená v BIO kvalitě.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče.

Použití

Červená řepa má až neuvěřitelně širokou škálu kulinářského využití, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Kromě použití při přípravě salátů, pomazánek nebo polévek můžeme řepu zpracovat i do buchet či nápojů. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy se připravují saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem – je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Vyzkoušejte Řepové rizoto s gorgonzolovou omáčkou:

Uvařte červenou řepu v osolené vodě (můžete použít i předvařenou vakuovanou řepu – ušetříte čas). Po uvaření nechte vychladnout a rozmixujte na kaši. Dejte stranou. Rýži na rizoto osmahněte na olivovém oleji, zalijte vínem a nechte jej vyvařit. Poté postupně přilévejte horký vývar a postupně vařte a míchejte. Trvá to zhruba 15 minut. Když je rýže hotová (tzv. al dente, na skus), sundejte ji z plamene a přimíchejte do ní máslo, strouhaný Parmigiano reggiano DOP, pyré z řepy, pár kapek citronové šťávy a špetku kardamonu. Do rendlíčku přidejte smetanu a gorzonzolu a pomalu rozpouštějte na hladkou omáčku, kterou přelijete jemně přes rizoto. Dozdobte čerstvými bylinkami a opraženými piniovými jadérky (nebo nahrubo nasekanými opraženými vlašáky).

Skladování

Doporučujeme skladovat v lednici při 2-4°C.

Složení

Řepa červená bio