Slide 1 of 2

Okra - Ibiškovec jedlý, balení

200 g
94,90 Kč 474,50 Kč/kg
Země původu: Pákistán,

Popis produktu

Okra neboli ibiškovec jedlý (též Proskurník jedlý) je stará kulturní rostlina, pocházející pravděpodobně z Indie. Okra je zejména v Asii a Africe významnou zeleninou. Rostlina se pěstuje v tropických, subtropických a teplých mírných oblastech po celém světě. Okra obsahuje pro lidský organismus mnoho prospěšných látek a má malé množství kalorií. Téměř 50 % plodu tvoří vláknina, 3% bílkoviny, 7% zdravé tuky a 1 % minerální látky, především vápník, železo, magnesium a draslík. Významný je i obsah vitamínu C a K, z dalších vitamínů je v plodech ještě vitamín A a B6. Chuť okry je jemná, lehce trpká.

Použití

Okra se konzumuje se syrová nebo různým způsobem tepelně upravená. Vařené oplodí ibiškovce je mazlavé. Ačkoliv tak mnoha lidem chutná, bývá dávána přednost způsobu přípravy, který slizkost pokrmu minimalizuje. Toho lze dosáhnout, pokud se oplodí vaří vcelku a krátce. Je též možné plodinu rychle osmahnout nebo vařit s kyselými přísadami, jako jsou citrusy, rajčata nebo ocet. Obvykle stačí několik kapek citronové šťávy. Případně se plody nakrájí a vaří dlouhou dobu, díky čemuž se mazlavá hmota rozpustí. Nezralé plody lze též sterilovat. V mnoha zemích se používá v dušených pokrmech (přípravou podobných českému guláši) se zeleninou a masem, nebo ve formě polévky, často s rybou.
Okra na koriandru: pokrájenou okru dáme zlehka osmahnout na lžíci olivového oleje, přidáme česnek, kávovou lžičku celého koriandru, zalijeme vodou a podusíme do měkka. Pro změnu můžeme přidat kousky loupaných rajčat (čerstvá nebo z konzervy) a dvě lžíce rajského protlaku. To celé povaříme. Servírujeme s chlebem nebo bílou rýží.

Skladování

Okra se nesmí uchovávat v chladu, nejlepším způsobem dlouhodobého uchování je zamrazení, případně sušení nebo naložení do oleje.

 

Složení

Okra (Ibiškovec jedlý)