Přihlásit Můj účet

Zapomenuté heslo na Rohlik.cz

Pro obnovení hesla zadejte email na který jste se zaregistrovali.


Nabídka
0
0 Kč

Váš košík čeká, co dobrého si vyberete :-)

Druid Rýže Carnaroli (krabička) 400g

Druid Rýže Carnaroli (krabička)

Druid Rýže Carnaroli (krabička)

400g
59,90 Kč (149,75 Kč/kg)
Popis produktu

Carnaroli je nejnovější odrůda italské rýže, která vznikla křížením odrůd Vialone nano a Leoncino. Tato rýže je vhodná na přípravu pravého italského rizota (italsky „risotto“ …). Italové si rýži na tolik oblíbené „risotto“ pěstují přímo “doma” v Pádské nížině už od 19. století. Na českém trhu jsou z rýží na pravé italské rizoto dostupné zejména varianty Arborio a Carnaroli.

Která z nich je lepší? Většina Italů vám řekne, že Arborio je nejrozšířenější, ale doporučí vám variantu Carnaroli, která je považována jednoznačně za nejlepší.

Pěstuje se jí zatím málo, je nejdražší a také nejlepší.

Obsahuje kolem zrna spoustu škrobu, který se krásně do krémova rozpouští a zároveň obsahuje škroby pevné, díky kterým zůstává po uvaření krásně pevná. Její velká gastronomická výhoda spočívá v rovnováze vysokých absorpčních schopností a nízkou ztrátou škrobu při vaření.

Další využití: kromě přípravy rizota je díky vysoké škrobnatosti a nasákavosti tato rýže vhodná na slané i sladké rýžové nákypy, na přípravu mléčné rýže (čisté či s přídavkem ovoce, kakaa, vanilky, …) atd. Je přirozeně bezlepková.

Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním zářením. V hrnci rozpustíme 50g másla. Přidáme nadrobno nakrájenou ½ cibule, necháme zpěnit a postupně vsypeme rýži, kterou před použitím neproplachujeme. Společně nejdříve lehce orestujeme (rýžová zrna tak puknou, otevřou se, rychleji nasáknou vývar a budou tak dříve měkká) a přilijeme 2 dcl bílého vína. Krátce povaříme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla rýže ponořená, dále vaříme. Postupně přiléváme za stálého míchání další vývar, který se vsakuje do rýže a odpařuje. Vaříme cca 20–25 minut, dokud není rýže „al dente,“ tedy měkká na skus. Na závěr přidáme zbytek másla a nastrouhaný Parmazán nebo sýr Grana Padano. Pořádně promícháme, čímž vznikne lahodné krémové rizoto. Můžeme dle chuti dosolit a podáváme zdobené hoblinkami Parmazánu a s nasekanou petrželovou natí.

Složení

100 % rýže

Alergeny: neuvádí se

Energetická hodnota 1465 kJ/354 kcal, Tuky 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g, Sacharidy 78,5 g, z toho cukry 0,2 g, Bílkoviny 6,7 g, Sůl 0,1 g

Upozorňujeme, že tento produkt může obsahovat alergeny. Přesné složení a alergeny jsou k dispozici na obalu výrobku. Prosíme, zkontrolujte před konzumací.