Paprika zelená BIO, balení

500 g
89,90 Kč 179,80 Kč/kg
Kategorie:
Země původu: Španělsko,

Popis produktu

Paprika kapie je skupina kultivarů druhu paprika setá, pocházející z tropické Střední Ameriky. Plody většiny zástupců rodu paprika obsahují kapsaicin, lipofilní látku, která působí silné pálení v ústech. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, nepálivá jako kapie. Kapie se vyskytují v různých barvách, od zelené přes žlutou až po červenou. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor  a vápník. Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, vitamíny B (hlavně B9) a E. Červené i zelené kapie pak obsahují velké množství kyseliny p-kumarové. Zelená paprika je paprika sklízená nezralá a může se později mírně zabarvit do červena. Nikdy však již nebude rovnoměrně červená, jako paprika plně zralá.

Použití

Pro své mnohostranné využití patří papriky k oblíbeným druhům zeleniny. Zelené papriky jsou vhodné nejen na studenou kuchyni, ale třeba i na naplnění. Jako nádivka určitě zachutná mleté maso (vegetariáni mohou použít „maso“ sójové, Robi apod.), které můžeme smíchat s rýží a vhodným kořením. Poté se papriky upečou v troubě na oleji a mohou se servírovat s bramborem či kaší. Pokud k nim přiděláte rajskou omáčku, hodí se spíše s rýží, těstovinami nebo knedlíkem. 

Skladování

Papriky můžeme skladovat v teplotách do 18°C. Pokud je zabalíme do mikrotenového sáčku, vydrží alespoň 5 dní. Zelené papriky ze všech barevných paprik vydrží nejdéle.

 

Složení

Paprika zelená bio
I. jakost