Slide 1 of 2

Řepa žlutá, balení

500 g
34,90 Kč 69,80 Kč/kg
Český původ na rohlíku
Země původu: Česká republika,

Žlutá řepa není zdaleka tak běžná jako její červená příbuzná, oproti rudým bulvám je mnohem jemnější a sladší. Žlutá řepa je zdrojem vitamínů C, A, B i E, z minerálů obsahuje například vápník, železo, zinek či hořčík a je řepa bohatá hlavně na kyselinu listovou.

Použití

Žlutou řepu je možné použít jako jakoukoli jinou zeleninu, vařenou (získá zlatavý odstín), pečenou a samozřejmě také v syrovém stavu, skvěle se hodí do salátů, dobře se kombinuje s bylinkami, nejvíc jí sluší čerstvý tymián nebo rozmarýn. V poslední době se řepa stala také populární ingrediencí do smoothies a ovocných či zeleninových šťáv a díky své nasládlé chuti se z ní dají upéct také dezerty. Takto se řepa používá hlavně ve veganských nebo fit receptech.
Polévka ze žluté řepy: očištěnou řepu nakrájejte na kostky, šalotku a česnek rozřízněte na půl. Vše dejte na plech, pokapejte olejem, osolte a opepřete, promíchejte (česnek dejte řeznou stranou dolů) a dejte péct do předehřáté trouby na 190°C. Až bude řepa téměř měkká, vyndejte jí z trouby a vše dejte vařit s vývarem nebo vodou do změknutí. Nechte chvíli zchladnout a rozmixujte na hladký krém. Podávejte s mandlovo - bylinkovým dipem s pečeným česnekem: rozmixujte mandle, koriandr a vyloupané stroužky pečeného česneku dohladka. Pokud bude potřeba, pomalu přilévejte vodu z namočených mandlí. Osolte a opepřete, ještě jednou promixujte. Z bylinek se hodí také máta či pažitka.

Skladování

Řepa uložená v chladu vydrží až 4 měsíce.

Tato žlutá řepa z naší nabídky je od malého farmáře z Polabí, který ji vypěstoval v souladu s přírodou bez použítí zbytečných postřiků a chemikálií. 

 

 

 

 

Rohlík podporuje malé lokální farmáře.
Tuto řepu prodáváme v BIO kvalitě

Složení

Řepa žlutá