

Řepa žlutá, balení
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
Žlutá řepa není zdaleka tak běžná jako její červená příbuzná, oproti rudým bulvám je mnohem jemnější a sladší.
Žlutá řepa je zdrojem vitamínů C, A, B i E, z minerálů obsahuje například vápník, železo, zinek či hořčík a je řepa bohatá hlavně na kyselinu listovou.
Použití
Žlutou řepu je možné použít jako jakoukoli jinou zeleninu, vařenou (získá zlatavý odstín), pečenou a samozřejmě také v syrovém stavu, skvěle se hodí do salátů, dobře se kombinuje s bylinkami, nejvíce jí sluší čerstvý tymián nebo rozmarýn. V poslední době se řepa stala také populární ingrediencí do smoothies a ovocných či zeleninových šťáv a díky své nasládlé chuti se z ní dají upéct také dezerty.
Tip: Připravte si s námi polévku ze žluté řepy.
Očištěnou řepu nakrájíme na kostky, šalotku a česnek rozřízneme napůl. Vše vložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme a opepříme, promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C. Když je řepa téměř měkká, vyndáme ji z trouby a vše dáme vařit s vývarem nebo vodou do změknutí. Chvíli necháme zchladnout a rozmixujeme na hladký krém.
Podáváme s mandlovo-bylinkovým dipem s pečeným česnekem: rozmixujeme mandle, koriandr a vyloupané stroužky pečeného česneku dohladka. Pokud je potřeba, pomalu přiléváme vodu z namočených mandlí. Osolíme a opepříme, ještě jednou promixujeme.
Přejeme dobrou chuť.
Skladování
Řepa uložená v chladu vydrží až 4 měsíce.
Složení
Řepa žlutá |