Slide 1 of 2

Rajčata oválná, vanička

500 g
37,90 Kč 75,80 Kč/kg
Země původu: Španělsko, Holandsko,

Rajčata oválného tvaru.
Rajčata řadíme mezi plodovou zeleninu, která se pěstuje ve všech zemích světa. Zralá rajčata jsou bohatá na Beta-karoten a vitamín C, v menší míře obsahují také vitamín B a lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Obsahují více než 90 % vody, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Mají vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahují téměř žádný.

Použití

Oválná rajčata mají v kuchyni velmi široké využití. Obsahují menší množství semen a větší podíl dužniny než běžné kulaté odrůdy. Vhodná jsou jak k tepelné úpravě, tak i ve studené kuchyni. Rajčata se využívají v syrovém stavu jako příloha k hlavním jídlům nebo do zeleninových či těstovinových salátů. Z rajčat si můžete uvařit vynikající rajskou polévku, rajskou omáčku nebo domácí kečup.
Jednoduchá omáčka na domácí pizzu: česnek a cibuli nasekáme najemno, rajčata spaříme, oloupeme a pevnou dužinu nakrájíme na kousky. 
Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli zesklovatíme. Přidáme česnek, lehce ho osmažíme a vmícháme rajčata. Omáčku vaříme pomalu na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a podle chuti přidáme koření. Omáčku necháme vychadnout a potíráme jí těsto na pizzu.

Skladování

Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Rajčata nejsou určena pro dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů.

 

Složení

Rajčata oválná
I. jakost