Slide 1 of 2

Česnek fialový, síťka

200 g
29,90 Kč 149,50 Kč/kg
Země původu: Španělsko,

Česnek balený v síťce.
Ve Španělsku se rozšířila česneková odrůda Violeta Spring. Její název "jarní fialová" je proto, že se sklízí v průběhu měsíců května a června. Jsou to paličky střední velikosti s tvrdým stonkem, na vnější straně fialově žíhané, stroužky bílé s nádechem hnědé nebo zlaté.
Česnek je jedna z nejzákladnějších surovin, která po staletí nechybí v žádné kuchyni. Je to vytrvalá bylina původem ze střední Asie. Obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky kterým ničí bakterie, působí dezinfekčně a posiluje organismus a obranyschopnost. Podporuje látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost. Dále snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny. V lidovém lékařství se užívá jako antibiotikum a antiseptikum. Užívá se při nachlazení, chřipce a bolesti v krku, ale také jako prevence. 

Použití

Česnek violeta spring se vyznačuje jemnou vůní a dodává pokrmům pikantní a lehkou chuť. Tento česnek je nejvhodnější pro přípravu mořských plodů a ryb. 
Používání česneku je velmi rozšířené a má mnoho uplatnění. Receptů je mnoho. Nakrájeným česnekem na proužky se špikuje maso, nakrájený na plátky se přidává pod maso při pečení. Vaří se v polévkách a omáčkách, přidává se do zálivek, do omáček k těstovinám, rybám, salátům a spolu s bylinkami jím ochucuje máslo. Na česnek nesmíme nikdy zapomenout při zabíjačce nebo zvěřinových hodech.
Česnečku můžeme připravit klasicky, tedy uvařit brambory s libečkem, saturejkou, mrkví a petrželí. Na talíř připravíme trochu majoránky, stroužek prolisovaného česneku, drcený kmín, sůl a kousek sádla, přelijeme čistým vývarem nebo i vývarem s brambory a zeleninou a podáváme s topinkou. 

Skladování

Uchovávejte na suchém, trochu chladném a tmavém místě.

Složení

Česnek fialový