Typická asijská rýže • Lepivá konzistence • Vhodná zejména pro přípravu sushi
Sushi se zrodilo v jihovýchodní Asii a je původně jídlem přístavních dělníků, vykladačů rybářských lodí. Byli chudí, proto do práce chodili jen s trochou suché rýže. Během vykládání nákladu ryb si občas z té, kterou právě nesli přes rameno, kousek syrového masa uřízli, schovali ho do válečku rýže v dlani a měli o vyvážené jídlo postaráno.
Dnes má sushi mnoho podob s mnoha ingrediencemi, ale na počátku to byl váleček rýže a kousek syrové ryby v dlani přístavního dělníka...
Příprava: Rýži propláchněte a vložte do vroucí osolené vody (2,5 dílu vody na 1 díl rýže). Vařte ve vroucí vodě 15 - 20 minut, dokud rýže nezměkne. Přebytečnou vodu slijte a servírujte.
Skladování: skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.
Výrobce: Podravka-Lagris a.s., Dolní Lhota 39, 763 23 Dolní Lhota u Luhačovic, Česká republika
Rýže setá |
Energetická hodnota | 1463 kJ/345 kcal |
Tuky | 0.4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0.1 g |
Sacharidy | 80 g |
z toho cukry | 0.3 g |
Bílkoviny | 5.6 g |
Sůl | 0.01 g |
Vláknina | 0.3 g |