Bleu d´Auvergne PDO

125 g
Prémiová kvalita
Bez éček
49,90 Kč 399,20 Kč/kg
Země původu: Francie,

Popis produktu

Zrající sýr s modrou plísní uvnitř hmoty.

Sýr vyrobený z kravského mléka protkávaný modrou plísní pochází z Auvergne ve střední Francii. První sýr vznikl v roce 1845 a to úplnou náhodou. Místní sýrař neměl s tímto, tehdy ještě bílým, sýrem velký úspěch a sýr mu začal plesnivět. On jej ale nevyhodil a rozhodl se, že ho sní sám. Pak mu ale zplesnivěl i žitný chléb a on přenesl plíseň z chleba jehlicí do sýru a čekal, co to udělá. Výsledek byl vynikající. Od té doby se do sýru pravidelně aplikuje plísňová kultura Penicillinum roqueforti a způsob výroby se neustále inovuje. Středně velké válce s velmi tenkou kůrou zrají 2 měsíce ve vlhkých sklepech a propichují se jehlicemi. Těsto je velmi hutné a smetanové, světle žluté barvy, která směrem k povrchu tmavne. V těstě jsou otvory a výrazné zelenomodré žíly. Chuť je plná a výrazná, slanost mírná, ovšem čím více je v sýru žilek, tím je slanější. Vůně je pikantní. Vhodný je do salátů nebo teplých pokrmů, výborně se rozpouští a skvěle se hodí k hroznovému vínu.

Skladování: Uchovejte při teplotě +2 °C až +6 °C.

Trvanlivost

Obvyklá trvanlivost od doručení nákupu: 25 dní.

Garantovaná minimální trvanlivost tohoto produktu od doručení nákupu: 7 dní.

Pokud by minimální trvanlivost tohoto zboží byla ve vašem nákupu menší, kontaktujte nás a my vám vrátíme zaplacenou cenu zboží v kreditech. Nevztahuje se na zboží, které je označeno jako last minute.

Složení

Mléko
Jedlá sůl
Mlékárenské kultury
Plísňová kultura Penicillium

Alergeny

Mléko

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota1419 kJ/342 kcal
Tuky28 g
z toho nasycené mastné kyseliny20 g
Sacharidy1.5 g
z toho cukry0.5 g
Bílkoviny21 g
Sůl2.6 g
Vláknina g