Lanýž černovýtrusý (lat. Tuber melanosporum)

cca 10 g
Prémiová kvalita

cca

 639,99 Kč 79 999,00 Kč/kg

Doručení už do 60 minut

700+ zákazníků má v Oblíbených

Kategorie:
Země původu: Španělsko, Srbsko,
Víte, že...
Lokální produkty a záruka čerstvosti

Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.

Lanýž černý (lat. Tuber melanosporum) je aromatická houba s jedinečnou chutí.

Jde o opravdovou kulinářskou specialitu s nezaměnitelnou a intenzivní vůní, mírně připomínající zralý sýr. Letní lanýž má nepravidelně zvrásněný povrch hnědé až černé barvy a ojedinělou chuť, kterou lze těžko k něčemu přirovnat.

Upozorňujeme:
Hmotnost jednotlivých kusů a jejich cena za kus v době objednávky je pouze orientační. Zákazníkovi bude naúčtována reálná hmotnost jednotlivých kusů. Tato reálná hmotnost je při vychystání objednávky vynásobena cenou za kilo. Hmotnost dodaných kusů oproti předpokládané velikosti v době objednávky se může lišit v jednotkách gramů. Děkujeme za pochopení

Lanýžové plodnice vyrůstají v listnatých lesích (zejména v dubových), zhruba 20 cm pod zemským povrchem a mají nepravidelný až bramborovitý tvar. Je běžně rozšířeno, že lanýže vyhrabávají cvičená prasata. Ovšem v Itálii je tento způsob sběru od roku 1985 zakázán a k vyhledávání lanýžů se zde používají speciálně vycvičení psi.

Jak lanýže očistit?

Na lanýžích se mohou vyskytovat stopy hlíny, jelikož se čistí až před použitím. Opláchněte je případně pod tekoucí studenou vodou a jemně očistěte měkkým kartáčkem. Poté osušte papírovým ubrouskem.

Jak lanýže připravit?

Lanýž se takřka vždy používá syrový, pár tenoučkých plátků strouhnutých speciálním struhadlem stačí pro dodání specifické chuti. Lanýž nikdy nesmí projít varem. Ideální je strouhání těsně před servírováním.

Díky jeho intenzivní vůni není potřeba velké množství k dochucení pokrmu. Stačí cca 8–10 g na osobu.

Nejlépe se jeho chuť rozvine s máslem nebo vaječným žloutkem. Nejznámější příprava je vejce s lanýžem, omeleta či čerstvé těstoviny s máslem a lanýžem. Skvěle doplňuje také pokrmy s masem, např. steak, bílé ryby či kachní maso. 

Jak lanýže skladovat?

Lanýže skladujte ideálně v chladu a temnu. Lze je uchovávat v chladničce po dobu 5–7 dní v uzavíratelné dóze (v té vám bude i doručen).