- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Kohoutí maso má tradici zejména ve francouzské kuchyni, kde je kohout na víně vyhlášenou delikatesou.
Kohout má tmavší a trochu tužší maso, proto je lepší mu věnovat více času jak při dušení nebo pečení. Odměnou bude chutné maso, které se bude krásně rozsýpat. Hmotnostní rozmezí kohouta je 2,8–4 kg.
Recept na kohouta na víně pochází z Gálie již z dob antiky a byl oblíbenou pochoutkou samotného Julia Caesara.
Použití
Kohout na víně je francouzská klasika, ale můžeme ho udělat i na smetaně: kohouta bez kůže naporcujeme na 6 kusů, vložíme do hrnce se studenou vodou a necháme přijít pomalu k varu. Přidáme cibuli, mrkev, petržel a klínek z bulvy celeru. Osolíme, přidáme 5 kuliček pepře a nového koření a 3 bobkové listy. Necháme zlehka vařit asi 2 hodiny dokud není maso krásně měkké. Poté opatrně vyjmeme uvařené maso a udržujeme teplé. Vývar scedíme a vlijeme do něj sladkou smetanu. Na zahuštění použijeme jíšku mouky a másla, přidáme do omáčky a metličkou omáčku důsledně mícháme na plotně cca 15 minut. Podáváme s houskovými knedlíky.
Skladování
Skladujte při teplotě 0–2 °C.