Naše maso
Naše maso Světlá tlačenka z přeštíka
cca 320 gBĚŽNĚ ČERSTVÉ 3 DNY
cca
Doručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Tlačenka prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete. Tlačenku vyrábí v Amase podle vlastní receptury. Vychází ze starých receptů, které kromě vařených libovějších mas zužitkovávaly i ta tučná a také vepřové vnitřnosti. Ty se promíchaly s vývarem a pomletými vařenými kůžemi, okořenily pepřem, majoránkou, novým kořením, česnekem a zázvorem a plnily se do přírodních obalů. To je pravá tlačenka z Amasa.
Balení obsahuje 3 plátky (300 g). Baleno v ochranné atmosféře.
Tlačenka (Presswurst, head cheese) patří k nejoblíbenějším zabijačkovým specialitám. Po uvaření masa z prasete v jednom kotli (pařáku, brutaru, hrnci) se část sní jako ovar a další pěkné kousky masa i vnitřností se nakrájejí na kostky a promíchají s vývarem, který v kotli vznikl, a s vařenými kůžemi, které po vystydnutí drží tlačenku pohromadě. Koření či další přísady se přidávají podle kraje a zvyku. Ještě horká směs, konzistencí připomínající hustou polévku, se plní do vepřových žaludků, hovězích deníků (slepých střev) nebo moderně do plastových obalů, ve kterých se pak vaří a nechává vystydnout.
A proč název tlačenka? Výraz je inspirovaný němčinou, v níž slovo Presswurst znamená „stlačená klobása“. První tlačenky se plnily do vepřových žaludků. Ty se po uvaření tlačenky „zkrabatí“, už nedrží hladký oválný tvar a vznikají na nich záhyby. Do těch by se při plnění mohl dostat vzduch a obsah by se zkazil. Žaludek se tedy po uvaření párkrát propíchl jehlou, zatížil prknem a kamenem, případný vzduch se dostal ven – a tlačenka byla na světě.
Použití
Tlačenka chutná nejlépe natemperovaná na pokojovou teplotu s cibulkou a přelitá octem. Podáváme s chlebem a pivem. Takové jídlo v létě ochladí a v zimě potěší!
Tip! V Našem mase a Lokálech plátky tlačenky posypou najemno nakrájenou cibulkou. Zalijí octem smíchaným s vodou v poměru 1:1 a nesou na stůl. Sůl a pepř si může každý přidat, ale tlačenka je dochucená tak, že už je nepotřebuje.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte při teplotě 0–4 °C.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vepřové maso | 49 % |
Vepřové droby | 20 % |
Vepřové kůže | |
Masový vývar | |
Jedlá sůl | |
Čerstvý český česnek | |
Černý pepř | |
Majoránka | |
Nové koření | |
Zázvor | |
Přírodní obal hovězí deník |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1319 kJ/312 kCal |
Tuky | 28 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 11 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 15 g |
Sůl | 2 g |
Vláknina | 0 g |