Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Čirůvka fialová s jemně nasládlou chutí a příjemnou, silnou, houbovou vůní.
Čirůvka fialová je hojně používaná podzimní houba.
Patří mezi léčivé houby. Prospívá diabetikům, snižuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje také větší množství proteinů, vitamínů (zejména B1), minerálních látek a v lidovém léčitelství se využívá k potlačení infekcí močových cest.
Požadavky na jakost
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Použití
Čirůvky vyžadují delší tepelnou úpravu, alespoň 15 minut, jelikož zasyrova obsahují látky způsobující rozklad červeného barviva v červených krvinkách. Toxin se varem rozkládá.
Dají se upravovat na všechny způsoby. Vhodné jsou zejména do polévek, omáček nebo k nakládání. Vzhledem k pronikavé chuti a vůni se doporučuje nepřipravovat je samotné, ale ve směsi.
Nechte se inspirovat recepty Romana Vaňka! Čirůvky můžete využít například v receptu na houbové ragú nebo houbovou smaženici.
Skladování
Skladujte v chladu. Plodnice nehnijí, díky čemuž čirůvky vydrží déle čerstvé.