

Naše maso
Naše Maso Přeštík 24 měsíců sušená šunka od kosti (krájená)
100 gDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Sušená kýta je šunka prémiové kvality z masa přeštického černostrakatého prasete. Sušenou kýtu (prosciutto crudo) vyrábí v Amase podle receptury inspirované starými italskými postupy. Kýtu z přeštíka potřou mořskou solí a po 2 týdnech kýtu opláchnou suchým červeným vínem. Víno spláchne z povrchu sůl a sníží pH (maso okyselí a tím i dezinfikuje), čímž zároveň podpoří fermentaci. Kýtu zavěsí na háček a pověsí do sušárny. Po 6 měsících část kýty nekrytou kůží potřeme směsí včelího vosku a sádla. Tím docílí rovnoměrného sušení ve všech částech kýty. Zavěšenou ji pozvolna suší alespoň 24 měsíců. Pak už ji pro vás jen nakrájí na tenké plátky, abyste si ji mohli vychutnat kdykoli a kdekoli.
Balení obsahuje 100 g krájené kýty.
Přeštické černostrakaté prase
Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.
Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.
Použití
Sušenou kýtu si nejlépe vychutnáte natemperovanou na pokojovou teplotu, zvýrazní se tak její delikátní chuť a vůně přeštíka. Podobně jako kulatá kýta je šunka prosciutto výbornou společnicí k vínu, zrajícím sýrům, ovoci a pečivu. Hodí se i do sendvičů a využití najde i při vaření pokrmů z typické italské kuchyně.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladničce při teplotě 1–4 °C. Po otevření ihned spotřebujte.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Trvanlivost
Složení
Vykostěná vepřová kýta |
Mořská sůl |
Bílé víno |
E221 - Siřičitan sodný |
Nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1113 kJ/267 kCal |
Tuky | 18 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 6.1 g |
Sacharidy | 0.5 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 26 g |
Sůl | 4.4 g |
Vláknina | 0 g |
Alergeny
Oxid siřičitý a siřičitany |