Získejte exkluzivní výhody za vaši první objednávku:

Doručení už od 60 minut

30 dní doprava zdarma

100% záruka spokojenosti

Doprava

Košík

Žampionová zahrádka, balení 15 l

1 ks
Vyprodáno. Očekáváme v út.
Poslat e-mail, až bude skladem
Zobrazit podobné zboží z kategorie »
Kategorie:
Země původu: Česká republika,
Víte, že...
Lokální produkty a záruka čerstvosti

Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.

Domácí žampionová zahrádka, díky které si vypěstujete ty nejčerstvější žampiony.

Po celé týdny budete sklízet ty nejčerstvější žampióny, které nikde nekoupíte. Vypěstujete si přesně ty žampióny, které potřebujete pro své kulinářské vaření. Malé na obalení nebo velké a rozvité do omáček.

Při výrobě substrátu nejsou použity žádné chemické látky ani hnojiva. Vše je vyrobeno z přírodních organických materiálů nejnovějšími technologiemi. Podmínky pro pěstování dokáže vytvořit opravdu každý a to po celý rok. Při dodržení podmínek uvedených v návodu garantujeme sklizeň 3 kg vzrostlých žampiónů.

Použití

Po celou dobu pěstování, je třeba zamezit přístupu hmyzu. Substrát se nesmí ohřát na více než 30 °C. Krycí zemina musí být stále vlhká a její povrch nesmí oschnout. Při zalévání by voda neměla protékat až do substrátu. 

Návod na pěstování

1. Neprorostlý žampionový substrát ukládáme do prostředí, kde se pohybuje teplota 20–24 °C. Při této teplotě substrát proroste myceliem za 18–20 dnů. Při nižší teplotě prorůstání trvá déle. Je-li substrát prorostlý, ihned pokrýváme zeminou.

2. Prorostlý substrát voní houbami a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na kostce ořízněte na vrchní straně tak, aby vám po obvodu zůstal cca 3 cm široký okraj, který bude použit po zvednutí jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch substrátu nakypřete vidličkou do hloubky cca 2 cm a lehce urovnejte. Poté pokryjte kostku krycí zeminou.

3. Zemina musí být po celý pěstební cyklus vlhká tak, že při zmáčknutí v ruce vytlačíte min. 5 kapek vody. Pokrutou kostku udržujeme opět v teplotě 20–24 °C. Krycí zeminu zaléváme, aby povrch neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Menšímu odpařování předejdeme tak, že do substrátu zapíchneme 4–6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček, přikrytý prostorvšak musí mírně větrat. Když podhoubí proroste do 2/3 objemu krycí zeminy, tak ji prohrabte. Díky tomu, že zeminu promícháte, promísíme tím prorostlá místa. Po prohrabání necháme kostku ještě 3 dny v teplotě 20–24 °C, rozhrabaná mycelia srostou. Kostku přeneseme do teploty 14–18 °C a přestaneme zalévat. V teplotě nad 18 °C se plodnice tvoří obtížně.

4. Přibližně za 1 týden se objeví první drobné houby. Ty začínáme zalévat mají-li velikost přibližně 1–2 cm. Stejný postup následuje u dalších vín, kterých bývá 5–6, přibližně v sedmidenních intervalech. Při sklízení plodnice vykrucujeme, neodřezáváme. Žampion nepotřebuje po celý pěstební cyklus světlo. Po vyplození lze substrát smíchaný s krycí zeminou a použít jako organické hnojivo pro domácí použití. Obsah substrátu má pH neutrální povahy a vysoký obsah živin. Do vyplozeného substrátu lte i přímo zasadit rajčata, okurky či papriky.

Skladování

Skladujte v suchu a na světle. V místech, kde se nevyskytují kontaminanty, jako jsou plísně.