
Williams & Humbert
Williams & Humbert Sherry Don Zoilo Pedro Ximenez 15 Years Old
0,75 lDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Sherry je víno s intenzivní a nasládlou chutí, která se vyznačuje výraznými tóny sušeného ovoce, jako jsou fíky, rozinky a sušené meruňky. Díky svému stáří má víno také výrazné tóny karamelu, kávy a čokolády, což dodává jeho chuti hloubku a komplexnost. Vůně tohoto sherry je bohatá a sladká, s jemnými tóny vanilky a dřeva. Víno má také lehkou kořenitou a pikantní vůni. Všechny hrozny nejprve vysychají po dobu 15 dnů na slunci a poté se lisují. Zraje systémem Criaderas y Soleras minimálně 15 let.
Charakteristika vína
- Odrůda: Pedro Ximénez
- Oblast: Jerez
- Výše zbytkového cukru: Sladké
- Obsah alkoholu: 18 %
Snoubení s pokrmem
Často se podává jako dezertní víno. Kromě toho je také skvělou volbou k různým sýrům, zejména k těm silnějším druhům.
Zde je několik konkrétních nápadů na párování jídla s tímto vínem:
- Čokoládové dezerty, jako jsou čokoládové dorty, trufle nebo čokoládové brownies, jsou vynikajícím doprovodem k tomuto sladkému vínu. Vynikající je také párování s ovocnými dezerty, jako jsou švestkové knedlíky nebo třešňový koláč.
- Silnější sýry, jako je například plísňový Roquefort, Gorgonzola nebo Parmezán. Můžete také vyzkoušet kombinaci s pikantními sýry, jako je například cheddar nebo gouda.
- Pokud hledáte originální kombinaci, můžete zkusit párování s dezertem z čerstvého ovoce, jako jsou broskve nebo hrušky. Tyto druhy ovoce mají dostatečně intenzivní chuť, aby si poradily s nasládlou chutí tohoto vína.
- Můžete podávat i jako aperitiv, doprovázený solenými mandlemi nebo olivami. Tyto slané pochutiny dokážou skvěle vyvážit sladkou chuť tohoto vína, a vytvořit tak zajímavou kombinaci.
O odrůdě
Odrůda Pedro Ximenéz, též známá pod zkratkou PX, je pěstovaná v centrální částí Španělska a používá se na výrobu sladkých, fortifikovaných vín nebo na výrobu brandy. Legenda praví, že odrůdu přivezl námořník španělského královského loďstva Pedro Ximenéz z Kanárských ostrovů do rodného Španělska. Zjistil, že se jí na horké půdě nedaleko Jerezu daří mnohem lépe než v její domovině. Po několika úspěšných prvních sklizních se mu dostalo cti, aby představil své sladké tmavé víno samotnému králi. Ten jím byl upřímně nadšen, protože v té době málokterá odrůda dozrávala do takové sladkosti. Na králův dotaz, jak se odrůda jmenuje, odvážný námořník pravil Pedro Ximenéz. Během dalších 100 let se vinohrady s touto odrůdou značně rozšířily a věhlas odrůdy se posunul i za hranice Španělska. Dnes ji můžeme nalézt nejen na Kanárských ostrovech, ale i v USA, Argentině, Austrálii a Chile.
O vinařství
Vinařství založili v roce 1877 Sir Alexander Williams, velký obdivovatel a znalec sherry produktů, a Arthur Humbert, specialista na mezinárodní vztahy. Od té doby uchovávají část původních vín a brandy (soleras) ve vysoce kvalitních dubových sudech. Tyto solery jsou základem vývoje a zrání každého sherry a brandy vyrobených v Bodegas Williams & Humbert.
Historie a sláva sherry však začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii. Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína.
Skladování
Skladujte v suchu a chladu.
Výrobce
Williams & Humbert
Španělsko
Složení
Vinná réva |
Alergeny
Oxid siřičitý a siřičitany |