
Father´s Coffee Roastery
Father´s Coffee Roastery Rwanda Tumba filtr zrnková káva
300 gDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Výběrová zrnková káva s tóny ananasu, vanilky a mandarinky.
- Odrůda: Red Bourbon
- Region: Rulindo, Severní provincie
- Nadmořská výška: 1776 m.n.m.
- Zpracování: Promyté
Na severu Rwandy, v srdci Afriky, se nachází zpracovatelská stanice Tumba, obklopená dramatickou krajinou jasně zelených kopců a kávových farem. Cesta z hlavního města Kigali do stanice vede horskými silnicemi a nabízí úchvatné výhledy na krajinu protkanou terasovitými poli. Stovky místních farmářů sem nosí zralé kávové třešně ke zpracování, aby jejich úroda získala nejlepší možnou kvalitu. Káva, kterou zde pečlivě zpracovávají, se vyznačuje chutí připomínající kořeněný ananasový džus.
Stanice Tumba se nachází na okraji malebného městečka Mukoto v okrese Rulindo v Severní provincii Rwandy, ve výšce 1776 m. n. m. S rozlohou 1,2 hektaru patří mezi menší zpracovatelské stanice v zemi, ale od svého vzniku v roce 2008 se stala významným centrem pro místní farmáře. Provoz řídí Vanuste Mugitaneza, bývalý učitel základní školy, jehož smysl pro detail zajišťuje efektivní chod celé stanice. Tým Tumby tvoří 12 zaměstnanců na plný úvazek a dalších 95 sezónních pracovníků, kteří pomáhají v době sklizně. Díky úsilí drobných farmářů a příznivému klimatu se v roce 2022 na stanici podařilo zpracovat přibližně 290 tisíc kilogramů kávových třešní od 1650 místních pěstitelů. Díky jedinečným podmínkám regionu je možné kávu zpracovávat téměř celoročně, což farmářům zajišťuje stabilní zdroj příjmů.
Zpracování kávy v Tumbě začíná důkladnou selekcí, kdy se po výkupu odstraní vadné a nezralé třešně. Následně se káva ponoří do vodních nádrží, kde se oddělí lehké, méně kvalitní plody, zatímco ty nejhustší a nejkvalitnější klesnou ke dnu. Po mechanickém loupání probíhá další kontrola a třídění na speciálních stolech. Sušení probíhá na vyvýšených postelích, které zajišťují dobré proudění vzduchu, rovnoměrné schnutí a pečlivé otáčení zrn. Tento proces trvá přibližně 16 dní, poté se mechanicky odstraní pergamenová vrstva a káva se uskladní.
Tumba se specializuje na odrůdu Red Bourbon, jednu z nejvyhlášenějších odrůd kávovníku. Tato odrůda, která byla původně přivezena z ostrova Bourbon (dnešní Réunion) do Afriky v 19. století, se vyznačuje intenzivní červenou barvou plodů a vynikající chuťovou komplexností. V šálku přináší jemné tóny čokolády, ovocnou svěžest a sladkou karamelovou dochuť, což ji činí jednou z nejvyhledávanějších káv v regionu.
Použití
Doporučujeme pro přípravu filtrovanými metodami, jako je aeropress, chemex, french press, V60, vacuum pot a moka pot.
O výrobci
Father´s Coffee Roastery je malá rodinná firma, velký splněný sen. Táta poctivě praží, máma vášnivě ochutnává a přibývající děti všemu nadšeně přihlíží. Pro zakladatele byla káva láskou na první “pohled” a od roku 2013 se všechno v jejich životě točí okolo výběrové kávy. První espresso z výběrové kávy byla Keňa. Zakladatele překvapila jeho chuť. Čistá, ovocná a sladká. Takovou kávu si zamilovali a pár měsíců nato založili značku Cokafe. Ve vlastních kavárnách v Ostravě pracovali několik let. Za barem, v kuchyni a všude kde bylo potřeba. Na čas odjeli do Berlína a jako baristé pracovali u FiveElephant. Tam vznikaly první myšlenky na vlastní pražírnu. Lákala je ta proměna zelených zrnek, vůně pražení i přiblížení se k farmám a samotné kávě. Dva roky na to se sen stal skutečností a na jaře 2018 na vlastní pražičce Diedrich upražili první kafe pod značkou Father’s Coffee.
Skladování
Skladujte na suchém a chladném místě.
Výrobce
Father’s Coffee Roastery s.r.o.
Mitrovická 128/66
724 00 Ostrava
Česká republika
100% Arabica zrnková káva