1 OŠATKA
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 275 g vlažného mléka
- 50 g sádla
- ½ kostky čerstvého droždí (20 g)
- 12 g soli
NA DOKONČENÍ
- hladká mouka na podsypání těsta
- sezamová semínka
- hrubá sůl
- kmín
- mák
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- pečicí papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na těsto
- 1Všechny suroviny vložíme do mísy robotu a na nízké otáčky mícháme hákem, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujeme bochánek, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut vyzrát.
- 2Troubu rozehřejeme na 230 °C a postavíme do ní misku s vodou, aby se pečivo peklo ve vlhkém prostředí (v páře).
Postup na rohlíky
- 1Každý bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou 3 mm a rozdělíme ji jako pizzu na 8 stejných dílů. Z jednotlivých trojúhelníků stočíme směrem od kraje ke špičce rohlíky. Rohlík ještě rukama trochu zaválíme, aby se těsto spojilo a při kynutí a pečení se rohlík nerozevíral a také aby se trochu natáhl.
- 2Rohlíky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je nechat rovné nebo vytvarovat do oblouku. Rohlíky přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout.
- 3Po nakynutí potřeme rohlíky vodou a posypeme mákem nebo směsí hrubé soli a kmínu (v poměru 1 : 1). Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 11 minut.
Postup na housky
- 1Z každého bochánku vyválíme váleček a rozdělíme ho na 8 stejných dílů. Každý díl znova vyválíme a rozdělíme na tři prameny. Z nich upleteme houstičky. Pleteme od středu nejdříve k sobě, poté housku převrátíme a dopleteme. Tak vznikne rovnoměrný tvar. Housky položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout.
- 2Po nakynutí potřeme vodou a posypeme mákem, sezamovými semínky nebo směsí hrubé soli a kmínu (v poměru 1 : 1). Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 11 minut.
Postup na bulky
- 1Z každého bochánku vyválíme váleček a rozdělíme ho na 8 dílů. Z každého vytvarujeme bochánek a dokončíme stejně jako rohlíky nebo houstičky, tedy necháme je přikryté vykynout, potřeme vodou, posypeme a upečeme v rozehřáté troubě.
Tip
Těsto můžete přikrýt i potravinářskou fólií, neoschne pod ní, zapaří se a bude vláčnější. Nezapomeňte ho ale trochu poprášit moukou, abys se na ně fólie nepřilepila.
Rohlíky, housky či bulky můžete nechat kynout i v troubě vyhřáté jen na 35 °C, do které zároveň postavíme misku s vodou.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef