Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

TĚSTO

  • 500 g hladké mouky
  • 275 g vlažného mléka
  • 50 g sádla
  • ½ kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 12 g soli

NA DOKONČENÍ

  • hladká mouka na podsypání těsta
  • sezamová semínka
  • hrubá sůl
  • kmín
  • mák

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • pečicí papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup na těsto

  • 1Všechny suroviny vložíme do mísy robotu a na nízké otáčky mícháme hákem, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujeme bochánek, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut vyzrát.
  • 2Troubu rozehřejeme na 230 °C a postavíme do ní misku s vodou, aby se pečivo peklo ve vlhkém prostředí (v páře).

Postup na rohlíky

  • 1Každý bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou 3 mm a rozdělíme ji jako pizzu na 8 stejných dílů. Z jednotlivých trojúhelníků stočíme směrem od kraje ke špičce rohlíky. Rohlík ještě rukama trochu zaválíme, aby se těsto spojilo a při kynutí a pečení se rohlík nerozevíral a také aby se trochu natáhl.
  • 2Rohlíky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je nechat rovné nebo vytvarovat do oblouku. Rohlíky přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  • 3Po nakynutí potřeme rohlíky vodou a posypeme mákem nebo směsí hrubé soli a kmínu (v poměru 1 : 1). Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 11 minut.

Postup na housky

  • 1Z každého bochánku vyválíme váleček a rozdělíme ho na 8 stejných dílů. Každý díl znova vyválíme a rozdělíme na tři prameny. Z nich upleteme houstičky. Pleteme od středu nejdříve k sobě, poté housku převrátíme a dopleteme. Tak vznikne rovnoměrný tvar. Housky položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  • 2Po nakynutí potřeme vodou a posypeme mákem, sezamovými semínky nebo směsí hrubé soli a kmínu (v poměru 1 : 1). Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 11 minut.

Postup na bulky

  • 1Z každého bochánku vyválíme váleček a rozdělíme ho na 8 dílů. Z každého vytvarujeme bochánek a dokončíme stejně jako rohlíky nebo houstičky, tedy necháme je přikryté vykynout, potřeme vodou, posypeme a upečeme v rozehřáté troubě.
Tip
Těsto můžete přikrýt i potravinářskou fólií, neoschne pod ní, zapaří se a bude vláčnější. Nezapomeňte ho ale trochu poprášit moukou, abys se na ně fólie nepřilepila. Rohlíky, housky či bulky můžete nechat kynout i v troubě vyhřáté jen na 35 °C, do které zároveň postavíme misku s vodou.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

TĚSTO

500 g hladké mouky

Hladká mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

275 g vlažného mléka

Mléko bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

50 g sádla

 

½ kostky čerstvého droždí (20 g)

 

12 g soli

 

NA DOKONČENÍ

hladká mouka na podsypání těsta

Hladká mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

sezamová semínka

 

hrubá sůl

 

kmín

 

mák

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

pečicí papír