4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
VEPŘOVÁ PEČENĚ
- 750 g vepřové kýty
- 150 g sušených švestek
- 1 láhev nealkoholického piva Bernard švestka
- 1 cibule
- 5 ks hřebíčku
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
- 8 větších brambor
- 3 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce sádla
- 1 větší cibule
- čerstvá petrželka nebo zelená nať z lahůdkové cibulky
- kmín
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA VEPŘOVOU PEČENI
- 1Vepřové maso osolíme a opepříme, v pekáčku rozehřejeme olivový olej a maso na něm ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo.
- 2Pekáček odstavíme, na dno pod maso položíme cibuli nakrájenou na kolečka, sušené švestky nasekané na menší kousky (4 švestky si odložíme na později), česnek nakrájený na plátky, hřebíček a snítku saturejky, nebo sušenou přidáme rovnou na maso. Podlijeme švestkovým pivem tak, aby dosahovalo do ⅓ výšky masa. Pekáček přikryjeme a maso pečeme do měkka asi hodinu a půl v troubě zapnuté na 180°C s ventilátorem.
- 3Upečené maso vyjmeme z pekáčku a zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Z výpeku vytáhneme snítku saturejky a hřebíček a slijeme jej do mixéru. Přidáme k němu 4 sušené švestky a lehce jej rozmixujeme tak, aby nebyl úplně hladký. Dochutíme případně solí a pepřem.
POSTUP NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
- 1Brambory oloupeme a uvaříme se solí a kmínem do měkka. Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji dozlatova na sádle. Česnek rozetřeme nebo rozmačkáme v lisu a petrželku nebo nať z cibulky nasekáme na drobno. Na uvařené brambory dáme cibulku, česnek, petrželku a vše rozšťoucháme.
Tip
Podáváme s vařenými nebo šťouchanými bramborami nebo špeclemi.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.