Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Paštika z kachních jater s černorybízovým želé

4 PORCE

SUROVINY NA PAŠTIKU

  • 500 g kachních jater
  • 125 g másla a 15 g másla
  • 20 g blanšírovaných mandlí
  • 40 ml smetany na vaření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • čerstvý tymián
  • čerstvý estragon
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA Černorybízové želé

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 10 g plátkové želatiny

POSTUP NA PAŠTIKU

  • 1
    Máslo a olej rozehřejeme ve větší pánvi na středním plameni, přidáme šalotku a dvě minuty ji restujeme, poté přihodíme stroužky česneku rozdrcené nožem a lístky čerstvého koření. Přidáme očištěná játra a restujeme další minutu. Přilijeme portské a vaříme, dokud se tekutina neodpaří a játra nebudou úplně hotová.
  • 2
    Během restování jater postříkáme formu na biskupský chlebíček lehce vodou a vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou dobře přimáčkneme k formě a uhladíme.
  • 3
    Játra rozmixujeme s máslem a smetanou dohladka, dochutíme pepřem a solí. Do vzniklé směsi zamícháme mandle nasekané na menší kousky. Paštiku rovnoměrně rozetřeme po celé ploše formy a na povrchu ji uhladíme. Dáme chladit na 2 hodiny do ledničky.

POSTUP NA Černorybízové želé

  • 1
    Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby nabobtnala. Připomíná potom zmačkaný igelitový sáček.
  • 2
    Stopek zbavený černý rybíz dáme do kastrolku, přidáme cukr a 2 lžíce vody. Vaříme 5 minut. Následně propasírujeme přes sítko. Vzniklé pyré vrátíme do kastrolku, opět lehce ohřejeme, kastrolek sundáme z hořáku a rozmícháme v něm želatinu, ze které předem vymačkáme přebytečnou vodu. Necháme lehce vychladnout. Když směs začne tuhnout, nalijeme ji na vychlazenou paštiku. Formu opět vrátíme minimálně na hodinu (nebo dokud dostatečně neztuhne želé) do ledničky.
  • 3
    Před podáváním paštiku spolu s potravinářskou fólií vytáhneme z formy a krájíme ji na tenké plátky. Nejlépe chutná s domácí kváskovou bagetou nebo s ořechovým chlebem.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.