Milí zákazníci, poptávka po naší službě se díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje. Abychom mohli obsloužit ještě více lidí, kteří nás teď potřebují, omezujeme maximální počet položek v nákupu na 45. Dál děláme vše pro to, abychom ještě více navýšili naši kapacitu. Všechny vás moc prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

SUROVINY NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY

  • 700 g hrušek
  • 40 g másla
  • 40 g třtinového cukru

SUROVINY NA TĚSTO

  • 200 g másla
  • 170 g hladké mouky
  • 140 g třtinového cukru
  • 70 g modrého máku
  • 3 vejce
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • trochu skořice na posypání
  • trochu moučkového cukru na posypání

POSTUP NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY

  • 1
    Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. V kastrolku zahříváme máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky a vaříme na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (mělo by jí zůstat 2 až 3 lžíce), mícháme jen občas a opatrně, aby se hrušky příliš nerozpadly. Tekutinu slijeme stranou a oboje necháme vychladnout.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  • 2
    Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • 3
    Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr mouku s mákem a 2 až 3 lžíce šťávy z hrušek.
  • 4
    Polovinu těsta nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Na těsto poklademe hrušky a ty přikryjeme druhou polovinou těsta.
  • 5
    Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 190°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej hned pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout na roštu.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.