Suroviny

  • 1 filet z lososa s kůží o váze 800 g
  • 1 kg hnědého třtinového cukru
  • 500 g hrubé mořské soli
  • 1 lžička drceného pepře
  • citron a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 30 g čerstvého kopru + několik snítek na ozdobu
  • 80 ml vodky nebo brandy

Ještě potřebujete

  • potravinářskou fólii

Postup

  • 1
    Rybu vykostíme pinzetou. Smícháme cukr se solí, pepřem a citronovou kůrou.
  • 2
    Na dno pekáče vysypeme třetinu cukrové směsi. Na směs položíme filet z ryby kůží dolů, pokryjeme ho koprem a zbytkem směsi a zakápneme alkoholem. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odležet 12–16 hodin.
  • 3
    Filet z lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a pečlivě osušíme. Dlouhým ostrým nožem zešikma krájíme plátky silné 2–3 mm.

TIP

Při strouhání citronové kůry dejte pozor, aby se do misky nedostala bílá část kůry. Ta je hořká. Ideálně strouhněte vždy jen dvakrát a citronem pootočte. Takto upravenou rybu můžete například servírovat na bliny nebo jen tak s opečeným toustovým chlebem.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

1 kg hnědého třtinového cukru

Ještě potřebujete