Suroviny

  • 1 kg slávek
  • 4 stonky plocholisté petržele
  • 50 g oloupané šalotky
  • 50 g másla
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy a citron na dochucení
  • sůl

Postup

  • 1
    Slávky očistíme, otevřené vyhodíme. Zavřené vložíme do větší mísy s ledovou vodou na 10 minut.
  • 2
    Ze stonků petržele otrháme lístky, najemno je nakrájíme a stonky dáme stranou. Šalotku najemno nakrájíme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme polovinu másla a šalotku na něm zpěníme. Přidáme stonky petržele a zvýšíme oheň na maximum.
  • 3
    Přisypeme omyté mušle a ½ minuty mícháme. Přidáme víno, 2 špetky pepře, přiklopíme pokličkou a necháme dusit 3 minuty.
  • 4
    Odklopíme pokličku, přilijeme 50 ml horké vody, promícháme a necháme přikryté dusit další 2 minuty. Stáhneme z ohně a zavřené slávky vyhodíme. Přidáme citronovou šťávu, případně dochutíme solí. Vmícháme zbylé máslo, nakrájenou petržel a promícháme.
  • 5
    Podáváme s bílým chlebem a skrojkem citronu.

TIP

Čerstvé mušle musí být zavřené, nesmí být vyschlé a měly by být uvařeny do 3 dnů po jejich expedici z místa chovu, nebo v den nákupu, pokud jsou konzumovány syrové. Mušle musí být řádně očištěny kartáčkem a neotevřené kusy po uvaření by měly být vyhozeny. Pokud je mušle pootevřená, uchopte ji do prstů jedné ruky a prsty druhé ruky do ní zprudka cvrnkněte. Zavře se, pokud je čerstvá nebo živá. Pokud nekoupíte již očištěné slávky, je nutné z každé rukou odtrhnout řasu, která z lastur většinou kouká ven. Pak teprve slávky namočte do ledové vody. Vodu několikrát vyměňte. Očištěné slávky nechte několik minut namočené ve studené vodě. Pustí ještě písek, který v sobě mají.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny