Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kg cukru
  • 25 g badyánu (celého)
  • 20 g hřebíčku (celého)
  • 30 g skořice (celé)
  • 10 g nové koření (celé)
  • Kůra z 1 citronu (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)
  • Kůra z 1 pomeranče (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Cukr v co největším hrnci, který najdete, nechte nasucho a bez míchání rozpustit na středně silném až silném žáru. Pokud se bojíte, že cukr ode dna spálíte, než se na povrchu začne vůbec rozpouštět, klidně ho pro klid duše podlijte malou sklenkou vody, promíchejte a pak teprve začněte zahřívat. Tohle trochu pomůže přenosu tepla a rovnoměrnějšímu rozpouštění, zejména pokud pracujete s plnou dávkou.
  • 2Jakmile se cukr začne rozpouštět, ztlumte žár a vyčkejte už jen pár okamžiků, až zezlátne a bude připomínat liščí srst. Jde to rychle, v žádném případě nečekejte na sytě hnědou barvu. Takový karamel už je poměrně hořký. V okamžiku, kdy má cukr správnou barvu, ho zalijte ho vodou. V tu chvíli oceníte velikost hrnce, který bezpečně uvězní náhle soptící nebezpečnou příšeru a který vám umožní, že můžete mít ruku mimo dosah páry, protože té se okamžitě vyvine velké množství.
  • 3Karamel hned ztuhne, ztvrdne a vytvoří nejroztodivnější a nejpodezřelejší útvary. Nezalekněte se jich, dál vodu s karamelem zahřívejte a přiveďte ji k varu. Občas vařečkou promíchejte a nechte chvíli povařit, než se všechno beze zbytku rozpustí.
  • 4Do vroucího sirupu přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
  • 5Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.
Tip
Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína - bílého nebo červeného - a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.
Kuchařka pro dceru

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

1 kg cukru

Cukr krupice bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

25 g badyánu (celého)

Badyán bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

20 g hřebíčku (celého)

 

30 g skořice (celé)

 

10 g nové koření (celé)

 

Kůra z 1 citronu (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)

 

Kůra z 1 pomeranče (okrájejte ji škrabkou, aby kůra byla bez bílého hořkého podkoří)