Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Perníkové řezy

24 KOUSKŮ

SUROVINY NA TĚSTO

  • 350 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • 200 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce švestkových povidel

SUROVINY NA PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

  • 6 celých hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky semínek anýzu nebo fenyklu
  • 1-2 kuličky černého pepře
  • Semínka z 1 hvězdice badyánu
  • Semínka z 2 tobolek kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • cca 100 g pikantní marmelády na potření (rybízová nebo meruňková, případně mohou být i povidla)
  • 140 g cukru krupice
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

POSTUP

  • 1
    Pekáček o velikosti 25 x 30 cm vyložte papírem na pečení a začněte předehřívat troubu na 160 stupňů.
  • 2
    V hmoždíři důkladně rozdrťte hřebíček, nové koření, anýz či fenykl, pepř, vnitřek tobolek kardamomu a semínka badyánu (tedy vnitřky hvězdiček). Podrcené koření ještě prosejte sítkem a hrubé, nerozdrtitelné kousky vyhoďte. Směs smíchejte s mletou skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
  • 3
    V míse metličkou promíchejte obě mouky, perníkové koření, špetku soli, kakao, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr.
  • 4
    Do jiné misky odměřte povidla, postupně k nim přilévejte mléko a rozšlehejte. Přidejte obě vejce a olej, opět rozšlehejte a nakonec přilijte k suchým přísadám. Společně smíchejte na těsto, ovšem jen velmi krátce, aby se vše spojilo dohromady, ale ne víc.
  • 5
    Těsto nalijte do připraveného pekáčku, vložte do teplé trouby a pečte 40-45 minut, až bude i střed těsta na dotyk pevný, pružný a nebude se pod tlakem prstu bortit.
  • 6
    Upečený perník nechte 10 minut vychládat v pekáčku, pak ho i s papírem vyjměte na mřížku a počkejte, až zcela zchladne.
  • 7
    Korpus vodorovně rozkrojte zhruba v polovině, potřete dvěma třetinami zavařeniny a opět spojte. Zbytkem zavařeniny lehce přetřete perník i po povrchu. Zavařeninu můžete opatrně nahřát, lépe se bude roztírat.
  • 8
    Na čokoládovou polevu odměřte do kastrůlku cukr s vodou, přiveďte k varu a 5 minut vařte bez míchání, pomaličku a zvolna, nikoli překotně a zprudka. Odstavte a nechte 10 minut vychládat. Do teplého, avšak nikoli horkého cukrového sirupu vhoďte drobně nalámanou čokoládu a usilovně míchejte, dokud se nerozpustí a vše se nespojí na hladkou, hustou polevu. Touto polevou přelijte perník a nechte ztuhnout.
  • 9
    Po zatuhnutí krájejte na řezy – nejlépe to jde nahřátým, čistým nožem: po každém zakrojení ponořte nůž do horké vody, omyjte ho, otřete dosucha a teprve potom krájejte dál.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.