Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 400 g vařených fazolí, z konzervy
- 100-120 g slaniny
- 40 g ovesných vloček, obyčejných nebo drcených
- 4 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 větší nebo 2 střední mrkve
- 1/2 lžičky kmínu, celého
- 1/2 lžičky sušené majoránky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Začněte jako u každé polévky krájením. Brambory i mrkev oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky kolem jednoho centimetru. Slaninu nakrájejte taky tak, cibuli oloupejte, přepulte a rozkrájejte na plátky. Česnek oloupejte, rozmáčkněte plochou stranou nože a nasekejte nahrubo.
- 2Slaninu vhoďte do hrnce, podlijte třemi lžícemi vody a začněte zvolna zahřívat. Jakmile se voda odpaří a slanina pustí vlastní tuk, jemně ji na středně silném plameni osmahněte do zlatavé barvy.
- 3Přidejte cibuli a česnek, osolte špetkou soli, okmínujte a ještě chvíli míchejte, až zelenina trochu změkne a zesklovatí. Poté zalijte jedním litrem horké vody, vhoďte brambory a mrkev, osolte necelou lžičkou soli, zakryjte a zvolna vařte 10 minut, až vše v hrnci skoro změkne.
- 4Ochutnejte rodící se polévku a pokud je to potřeba, ještě ji jemně dosolte. Přidejte majoránku, vločky, znovu zakryjte a vařte dalších 10-15 minut, pomalu a jemně, až vločky změknou. Drceným to může trvat i kratší dobu.
- 5Do hotové polévky vmíchejte vařené a scezené fazole a nechte je v ní chvíli prohřát. Naposledy dochuťte solí, případně i čerstvým mletým pepřem, a podávejte.

Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.