4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 650 g vepřového boku nebo krkovice bez kosti
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 zarovnaná lžička soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek taky zbavte slupky a rozkrájejte na tenké plátky. Maso vhoďte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, solí a pepřem.
- 2Pekáček těsně zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Zapněte ji na 120 stupňů (s předehříváním se trápit nemusíte) a pečte bez jakékoli pozornosti 2 hodiny. Pokud pečete bůček a nikoli krkovici, klidně si ještě 30 minut přidejte, pokud máte pocit, že by se sádla mohlo při prodloužení vypéct ještě trochu víc.
- 3Pekáček vyjměte z trouby, odstraňte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby, tentokrát už nezakryté, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 40-45 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská opečenou barvu. Důrazně připomínám, nezapomínejte v téhle fázi maso aspoň třikrát promíchat, zejména ke konci. Nereptejte a věnujte mu péči, vrátí se vám to v chuti. Tím, že vše pečete zprudka a nezakryté, dáváte vepřovému maximální prostor získat zajímavou, silnou, vypečenou chuť.
- 4Jezte umírněně, zapíjejte pivem a doplňte dlouhou svižnou procházkou na čerstvém vzduchu, jinak to s vaší dnešní energetickou bilancí dopadne dost bídně.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.