80 PERNÍČKŮ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

PERNÍČKY

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 75 g tekutého medu
  • 50 g mletých vlašských ořechů (nemusí se dávat)
  • 2 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • kůra z jednoho citronu

KOŘENÍ

  • 5 hřebíčků
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 kulička černého pepře
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ badyánu
  • ¼ lžičky kardamomu
  • ¼ lžičky anýzu

BÍLKOVÁ POLEVA

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • trochu citronové šťávy
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP na Koření

  • 1Celé koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a promícháme se zbývajícím mletým kořením. Můžete také použít koupené perníkové koření – 2 lžičky, do těsta se v tom případě již nepřidává prášek do pečiva.

POSTUP na perníčky

  • 1Mouku prosejeme a promícháme se sodou, práškem do pečiva, kakaem a kořením, případně ořechy, pokud je použijete.
  • 2Máslo rozpustíme a vyšleháme je s cukrem, postupně přidáváme za stálého šlehání lehce nahřátý med, celá vejce (pozor, směs nesmí být moc horká, aby se vejce nesrazila) a nakonec vmícháme mouku s ostatními sypkými přísadami. Na vále vypracujeme hutné vláčné těsto, vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a na 24 hodin uložíme na chladné místo k odležení.
  • 3Druhý den těsto rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Před pečením potřeme perníčky vlažnou vodou. Pečeme 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 150°C.
  • 4Pokud chcete mít perníčky krásně lesklé, ihned po vytažení z trouby je potřete našlehaným žloutkem.

POSTUP NA Bílkovou polevu

  • 1Cukr prosejeme přes tenké sítko nebo punčochu, bílek propasírujeme k cukru přes punčochu. Třeme v robotu nebo vařečkou alespoň 10 minut, aby se cukr s bílkem dobře spojily. Pokud je poleva moc řídká, přidejte prosátý cukr, pokud moc hustá, přidávejte po kapkách citronovou šťávu. Hustotu můžete vyzkoušet tak, že si špejlí uděláte vzorek na pečicím papíru, poleva by se neměla roztékat.
  • 2Polevu můžete také udělat jen z cukru, vody a citronové šťávy, ale bílková je pevnější.
  • 3Polevu naplňte ihned do zdobicího pytlíku se špičkou s malým kulatým otvorem nebo do kornoutku z pečicího papíru a zdobte vychladlé perníčky.
Laskominy od Maryny

Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

PERNÍČKY

400 g hladké mouky

Hladká mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

150 g moučkového cukru

Moučkový cukr bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

75 g másla

 

75 g tekutého medu

 

50 g mletých vlašských ořechů (nemusí se dávat)

 

2 vejce

 

1 lžička kakaa

 

½ lžičky jedlé sody

 

½ lžičky prášku do pečiva

 

kůra z jednoho citronu

 

KOŘENÍ

5 hřebíčků

 

2 kuličky nového koření

 

1 kulička černého pepře

 

½ lžičky mleté skořice

 

¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

 

½ badyánu

 

¼ lžičky kardamomu

 

¼ lžičky anýzu

 

BÍLKOVÁ POLEVA

200 g moučkového cukru

Moučkový cukr bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

1 bílek

 

trochu citronové šťávy