Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 250 g sušeného půleného hrachu
  • 1-1,25 litru vývaru, nejvhodnější je zeleninový nebo drůbeží
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • snítka bylinek (například petrželka, majoránka, saturejka)
  • krutony k podávání
  • sůl podle chuti

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Hrách přeberte, čili ho zbavte případných kamínků a nečistot, propláchněte ho na cedníku pod studenou vodou a nasypte do středně velkého hrnce nebo kastrolu. Zalijte 500 ml studeného vývaru nebo vody, přidejte oloupanou mrkev vcelku nebo pokrájenou na větší kousky a snítku bylinek. Pokud vývar není slaný nebo pokud používáte vodu, osolte velkou špetkou soli.
  • 2To vše zvolna přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte pomaličku pobublávat jednu hodinu. Za tu dobu hrách dokonale změkne a tekutina se vstřebá, proto buďte zejména ke konci vaření opatrní a postupně snižujte žár plotýnky, případně ji zcela vypněte, pokud hrnec udrží teplo.
  • 320 minut před dovařením hrachu rozpusťte v druhém hrnci jednu lžíci másla, až zpění. Vsypte do něj mouku a minutu pečlivě míchejte metličkou, aby se prosmažila v másle a zároveň nespálila. Zalijte zbývajícím vývarem (nebo vodou opět osolenou velkou špetkou soli), znovu pečlivě rozmíchejte metličkou a přiveďte k mírnému varu. Občas promíchejte, aby se zahuštěný vývar nepřipaloval ke dnu. Provářejte 20 minut, tedy do doby, než hrách úplně změkne.
  • 4Z měkkého hrachu odstraňte a vyhoďte vyvařené bylinky. Hrách i mrkev protlačte přes větší cedník nebo přes pasírku do zahuštěného vývaru. Promíchejte, dochuťte podle chuti solí, odstavte, přidejte zbývající lžíci másla a míchejte lžící, dokud se máslo zcela nerozpustí a nevstřebá.
  • 5Podávejte s vašimi oblíbenými chlebovými krutony nebo aspoň s usušenými kostičkami chleba.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY