Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
50 slepených kousků

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 240 g hladké mouky a hladká mouka na posypání pracovní plochy
  • 170 g kvalitního másla, vychlazeného
  • 90 g loupaných mandlí
  • 90 g cukru moučka
  • 10 g domácího vanilkového cukru
  • 1 žloutek, také vychlazený
  • kůra nastrouhaná z jednoho malého citronu
  • malá špetka mletého hřebíčku
  • malá špetka mleté skořice
  • zavařenina z červeného rybízu na slepování

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Mandle nasypte do pánve, zapněte plotýnku na silnější výkon a pod bedlivým a nepřetržitým dohledem opečte mandle ze všech stran, až trochu zrůžoví nebo zezlátnou. Po opečení je hned vysypte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
  • 2Z odměřeného množství mouky odeberte dvě lžíce, přidejte k mandlím a společně rozsekejte v kuchyňském mixéru na jemnou moučku.
  • 3Mouku smíchejte se sekanými mandlemi, cukrem, kůrou a kořením a vysypte na pracovní plochu. Přidejte chladné máslo, nakrájené na kostičky. Nejprve máslo do mouky rozsekejte příborovým nožem. Teprve potom bleskově konečky prstů zapracujte máslo do mouky a utvořte něco jako drobenku – nemusí být vůbec dokonalá. Nakonec přidejte žloutek a všechno rychle spojte v těsto. Pokud žloutek nestačí, můžete opatrně přidat trošku studené vody nebo si v ní jen namočte ruce.
  • 4Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a odřízněte polovinu těsta. I tu poprašte a rozválejte ji na plát silný necelého půl centimetru. Pokud to nejde a těsto se lepí, překryjte ho rozstřihnutým igelitovým sáčkem.
  • 5Tvořítkem vykrajujte jednotlivé kousky. Z poloviny z nich uprostřed ještě vyrobte asi centimetrový otvor – existují na to speciální tvořítka, nebo použijte třeba čistý náprstek či silné brčko. Na jeden plech rovnejte tvary bez otvoru, na druhý s otvorem. Ty jsou totiž dřív upečené a zbytečně by v troubě hnědly a tvrdly. Odřezky těsta krátce prohněťte s druhou polovinou, rozválejte a znovu vykrájejte.
  • 6Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pečení se začněte věnovat, pokud příliš zkušenostmi v tomto směru neoplýváte, až budete mít vykrajovací část celou za sebou. Ve vyhřáté troubě pečte plechy postupně přibližně deset minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout. Nebojte se na zkoušku jeden kousek vyndat (prostě ho podeberte jídelním nožem), rozlomit a podívat se, zda je propečený i uvnitř. (Pokud máte horkovzdušný oběh a chcete jej využít, nastavte teplotu jen na 150 stupňů. V takovém případě můžete péct víc plechů najednou, o to pečlivěji však musíte cukroví hlídat, protože pravděpodobně nebudete mít všechny tvary stejně velké a plné. Každý plech pak bude potřebovat jiný čas.)
  • 7Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na talíř nebo na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem. Dílky pak slepujte zavařeninou – natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou uprostřed. Cukroví svědčí několikadenní odležení, nejlépe v papírové krabici na balkoně, v chladné spíži, v chladném sklepě nebo na chladné půdě (všimněte si, že lednice na tomto seznamu chladných míst chybí).
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY