1 KUS

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA TĚSTO

  • 1 vejce plus 1 žloutek + vejce na potření
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 480 – 500 g hladké mouky
  • 200 g vlažného plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 čajové lžičky soli

SUROVINY NA PESTO

  • 125 g baby špenátu
  • Svazek (otrhaný jeden běžně prodávaný květináč) čerstvé bazalky
  • Hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 60 g olivového oleje
  • 60 g ořechů (piniové, vlašské, pekanové atd.)
  • 4 g soli
  • 2 stroužky česneku
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1V míse smíchejte suché ingredience, ve kterých udělejte důlek. Vlijte do něj kvásek, vejce a žloutek a kousky másla. Zadělejte těsto, aby bylo krásně hebké a pružné (když ho natáhnete mezi prsty, nemá tendenci praskat, ale krásně drží a vypne se. Trvá to asi 10 - 12 minut hnětení robotem na nízké otáčky (nemáte-li robota, smíchejte nejprve vařečkou a jakmile se suroviny spojí, hněťte rukama).
  • 2Nejprve si udělejte kvásek – droždí rozdrobte a smíchejte v misce se lžičkou cukru. Vznikne z toho téměř tekutá kašička. Následně vmíchejte všechno teplé mléko. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě (můžete si pomoci např. lázní v teplé (ne horké) vodě, do které misku s kváskem postavíte). Kvásek by měl vzejít do cca 10 - 12 minut. Pokud nevzejde, je lepší udělat nový.
  • 3Nechte vykynout v teple, v míse lehce vymazané olejem a přikryté folií (opět pomůže teplá lázeň). Mělo by zhruba zdvojnásobit (nebo dokonce zdvojapůlnásobit) objem.
  • 4Zatímco těsto kyne, připravte si pesto. V mixéru (chopper) rozmixujte čerstvý baby špenát, čerstvé listy bazalky, ořechy, sůl, česnek a olivový olej chuti – oleje dejte tolik, aby bylo pesto hezky spojené, nesmí být suché, ale nemělo by to v oleji ani plavat.
  • 5Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 40 x 35 cm (šířka těsta cca 1,5cm), tedy delší strana bude přímo před vámi, kratší na ni bude kolmá. Po celé ploše natřete pestem. Stočte jako roládu (utahujte postupně) a šev prsty přimáčkněte, aby hezky držela. Stočenou roládu podélně v polovině válce rozřízněte s tím, že na jednom konci necháte roládu nerozříznutou (bude se s tím lépe pracovat). Překládejte jeden pramen přes druhý, až vznikne spirála (cop ze dvou pramenů). Konec mírně stlačte k sobě a podsuňte pod roládu.
  • 6Cop vložte do pečícím papírem vyloženého pekáčku na biskupský chlebíček, volně přikryjte folií a nechte ještě jednou kynout cca 45 minut až hodinu na teplejším místě.
  • 7Troubu si mezitím předehřejte na 180° C (horní i dolní ohřev). Vykynutý cop ve formě potřete rozšlehaným vejcem a formu vložte do trouby. Pečte cca 50 minut. Hlídejte barvu, pokud by ke konci pečení začala babka moc tmavnout, přikryjte alobalem.
     
     
     
Under Cake Pressure

Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA PESTO