Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 1 vejce plus 1 žloutek + vejce na potření
- 200 g másla pokojové teploty
- 480 – 500 g hladké mouky
- 200 g vlažného plnotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 2 čajové lžičky soli
SUROVINY NA PESTO
- 125 g baby špenátu
- Svazek (otrhaný jeden běžně prodávaný květináč) čerstvé bazalky
- Hrst čerstvé hladkolisté petržele
- 60 g olivového oleje
- 60 g ořechů (piniové, vlašské, pekanové atd.)
- 4 g soli
- 2 stroužky česneku
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V míse smíchejte suché ingredience, ve kterých udělejte důlek. Vlijte do něj kvásek, vejce a žloutek a kousky másla. Zadělejte těsto, aby bylo krásně hebké a pružné (když ho natáhnete mezi prsty, nemá tendenci praskat, ale krásně drží a vypne se. Trvá to asi 10 - 12 minut hnětení robotem na nízké otáčky (nemáte-li robota, smíchejte nejprve vařečkou a jakmile se suroviny spojí, hněťte rukama).
- 2Nejprve si udělejte kvásek – droždí rozdrobte a smíchejte v misce se lžičkou cukru. Vznikne z toho téměř tekutá kašička. Následně vmíchejte všechno teplé mléko. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě (můžete si pomoci např. lázní v teplé (ne horké) vodě, do které misku s kváskem postavíte). Kvásek by měl vzejít do cca 10 - 12 minut. Pokud nevzejde, je lepší udělat nový.
- 3Nechte vykynout v teple, v míse lehce vymazané olejem a přikryté folií (opět pomůže teplá lázeň). Mělo by zhruba zdvojnásobit (nebo dokonce zdvojapůlnásobit) objem.
- 4Zatímco těsto kyne, připravte si pesto. V mixéru (chopper) rozmixujte čerstvý baby špenát, čerstvé listy bazalky, ořechy, sůl, česnek a olivový olej chuti – oleje dejte tolik, aby bylo pesto hezky spojené, nesmí být suché, ale nemělo by to v oleji ani plavat.
- 5Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku 40 x 35 cm (šířka těsta cca 1,5cm), tedy delší strana bude přímo před vámi, kratší na ni bude kolmá. Po celé ploše natřete pestem. Stočte jako roládu (utahujte postupně) a šev prsty přimáčkněte, aby hezky držela. Stočenou roládu podélně v polovině válce rozřízněte s tím, že na jednom konci necháte roládu nerozříznutou (bude se s tím lépe pracovat). Překládejte jeden pramen přes druhý, až vznikne spirála (cop ze dvou pramenů). Konec mírně stlačte k sobě a podsuňte pod roládu.
- 6Cop vložte do pečícím papírem vyloženého pekáčku na biskupský chlebíček, volně přikryjte folií a nechte ještě jednou kynout cca 45 minut až hodinu na teplejším místě.
- 7Troubu si mezitím předehřejte na 180° C (horní i dolní ohřev). Vykynutý cop ve formě potřete
rozšlehaným vejcem a formu vložte do trouby. Pečte cca 50 minut. Hlídejte barvu, pokud by ke konci
pečení začala babka moc tmavnout, přikryjte alobalem.
![Under Cake Pressure](https://cdn.rohlik.cz/images/meals/author/500x500_my-fcb-1611921740650.png)
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!