4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KUŘE
- 500 g kuřecího masa (prsních nebo stehenních řízků)
- 4 rajčata nebo 200 g konzervovaných rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3cm kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo přepuštěného másla ghí
- 150 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany na vaření
- 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 1 bobkový list
- 1½ lžičky směsi garam masala
- 1 tobolka kardamomu
- 2 hřebíčky
- Rýže basmati
SUROVINY NA MARINÁDU
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1cm kousek čerstvého zázvoru
- ½ lžičky směsi garam masala
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 lžička mletých semínek koriandru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na marinádu promíchejte v pekáči jogurt s kořením, olejem a citronovou šťávou. Zázvor a česnek oloupejte a nastrouhejte do jogurtu.
- 2Kuře nakrájejte na kousky většího sousta (zhruba 4 x 4 cm), promíchejte s marinádou a nechte při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odležet.
- 3Mezitím nakrojte slupku čerstvých rajčat do kříže, spařte je vroucí vodou a oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno, konzervovaná rajčata stačí nakrájet. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte.
- 4Troubu předehřejte na 200 °C. Marinované kuře opečte v předehřáté troubě, pokud máte funkci gril, můžete ho zapéct pod grilem – zhruba 8 minut za občasného otočení. Maso zpevní a změkne. Pekáč vytáhněte. Pokud si chcete práci zjednodušit, opečte maso v širší hlubší pánvi, ze všech stran za občasného míchání zhruba 5–8 minut. Přesypte ho do mísy.
- 5V pánvi rozehřejte olej nebo ghí, kardamom zmáčkněte naplocho nožem a společně s bobkovým listem a hřebíčkem opékejte 1 minutu. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte dalších 5 minut na středním stupni, až zesklovatí.
- 6Vložte opečené maso a opékejte ho za občasného míchání 2 minuty. Přisypte 1 lžičku směsi garam masala, po 2 minutách přidejte rajčata, vlijte kokosové mléko, smetanu a vývar a zahřívejte k varu, ale nevařte.
- 7Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte zbylou směs garam masala a podávejte s rýží.