Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 200 g celozrnné mouky
- 80 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
- 1 žloutek
- 3 – 4 lžíce ledové vody
- Špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 1 zakysaná smetana
- 2 ks šalotky
- 300 g čerstvého špenátu
- 100 g čedaru
- 1 velký stroužek česneku
- 1 kávová lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 ks křepelčích vajec
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
- Potravinářská fólie
- Vykrajovátko s velikonočním motivem
- 1 balíček fazolí
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Vejce rozbijeme a oddělíme žloutek od bílku. Bílek uschováme do lednice, využijeme jej do náplně. Máslo nakrájíme na kostky.
- 2Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, máslo, špetku soli a 3-4 lžíce vody. Suroviny smícháme, vyklopíme na vál a jednotlivé kusy těsta spojíme. Důkladně prohněteme, pomůžeme si hranou dlaně. Pracujeme rychle, aby se máslo zapracovalo do těsta, ale nestihlo moc povolit. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do potravinové folie a dáme na 1 hodinu do lednice.
- 3Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špenát omyjeme a necháme okapat. Čedar a česnek nastrouháme najemno. Vejce rozklepneme a prošleháme se zbylým bílkem z lednice. Lžíci vaječné směsi si dáme bokem, využijeme ji na potření zajíčků.
- 4Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme na lžíci oleje šalotku dosklovata. Přidáme špenát a dusíme jej dokud nezměkne. Pokud je v pánvi tekutina, slijeme ji. Špenát necháme vychladnout a smícháme jej se zakysanou smetanou, vejcem a čedarem. Dochutíme česnekem a solí.
- 5Troubu předehřejme na 180 °C.
- 6Těsto vyndáme z lednice a na pečícím papíru rozválíme na tloušťku 2 milimetry. Zbytek těsta zpracujeme do koule a znovu vyválíme. Z těsta vykrájíme velikonoční motivy např. zajíčky. Ty pomažeme rozšlehaným vejcem, které jsme si dali stranou.
- 7Formu o průměru 22-24 cm vymažeme olejem a pomocí pečícího papíru do ní přeneseme těsto. Pečící papír odstraníme a těsto lehce přimáčkneme do záhybů formy. Přesahující část těsta přes okraj formy odstraníme nožem. Těsto na dně na několika místech propíchneme hrotem vidličky. Na těsto přiložíme pečící papír a nasypeme na něj fazole, abychom těsto zatížili. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
- 8Poté koláč vytáhneme z trouby. Troubu necháme dál zapnutou. Pečící papír s fazolemi opatrně odstraníme. Do předpečeného těsta navrstvíme náplň, dozdobíme velikonočními motivy a vrátíme do trouby. V plechové formě pečeme 35-40 minut nebo do zezlátnutí povrchu koláče.
- 9Křepelčí vejce dáme vařit do vroucí vody a vaříme 4 minuty. Poté ihned vejce schladíme ve studené vodě. Oloupeme je, překrojíme na poloviny a dozdobíme jimi upečený koláč.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!