Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 husa o váze alespoň 3 kg
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 30 g hladké mouky
  • 2 jablka
  • kmín
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S NÁPOJEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou Svatomartinského vína.

TIP NA PŘÍLOHU

  • bramborový knedlík
  • houskový knedlík
  • karlovarský knedlík
  • Bílé zelí
  • červené zelí

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu rozehřejeme na 140 °C.
  • 2Z husy odřízneme krk a přední část křídel (letky) a odstraníme přebytečný tuk. Odříznuté části vložíme do pekáče a podlijeme je 300 ml vody. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy vložíme 2 jablka. Položíme ji na rošt do rozehřáté trouby a pod něj položíme pekáč s odříznutými částmi husy. Do pekáče bude při pečení odkapávat sádlo Takto nemusíme husu otáčet a upeče se ze všech stran dozlatova. Husu pečeme 3 až 4 hodiny nebo dokud není měkká.
  • 3Hotovou husu vyndáme z trouby a necháme chvíli odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a necháme v něm pouze tekutinu z výpeku a nejvýše 1 lžíci tuku.
  • 4Pekáč postavíme na sporák na střední oheň a tekutinu za občasného míchání odvaříme tak, že v pekáči zbude pouze tuk. Přisypeme mouku a za stálého míchání plochou vařečkou ji během 2–3 minut zarestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a 20 minut vaříme na mírném ohni. Plochou vařečkou vytvořený nápek během varu rozmícháme. Provařenou šťávu přecedíme přes jemné síto.
     
     
Tip
Husu můžete péct i na roštu v pekáči, nebude to ale ono. Rošt je příliš nízký a husu budete mít zespodu spíše dušenou než pečenou. Během pečení můžete husu párkrát přelít výpekem. Husa je hotová, když maso přestává držet na kosti. Chytněte kost křidýlka (té části, která drží na huse) a zkuste kost protočit. Do šťávy se snažte vmíchat vše, co se uchytilo na stěnách či dnu pekáče. Bude mít silnější chuť. Slitý tuk – tedy sádlo – nevyhazujte! Je skvělý a má mnoho dalších využití. K huse se nejlépe hodí knedlíky a zelí. Recepty od Romana Vaňka na bramborové, houskové či chlupaté knedlíky a bílé i červené zelí najdete na Rohlík Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

SNOUBENÍ POKRMU S NÁPOJEM

TIP NA PŘÍLOHU