Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR STOCK

  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 100 g petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g cibule
  • 1 kg drůbežích skeletů
  • půl svazku plocholisté petržele
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 200 g drůbežích drobů

INGREDIENTS FOR SOUP

  • 150 g oloupané mrkve
  • 50 g oloupaného celeru
  • 50 g oloupané petržele
  • 130 g oloupané cibule
  • 90 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1,1 l drůbežího vývaru
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 80 g sušených fleků
  • 150 ml smetany, min. 31%
  • 1 lžíce lístků plocholisté petržele
  • pepř
  • sůl

INGREDIENTS FOR HOME-MADE QUADRETTI PASTA

  • 140 g hrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce

INGREDIENTS FOR LIVER DUMPLINGS

  • 200 g očištěných drůbežích jater
  • 50 g strouhanky + na podsypání
  • 50 g změklého másla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • pepř
  • sůl
  • 1 vejce

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

INSTRUCTIONS FOR STOCK

  • 1
    Mrkev, celer, petržel a česnek oloupeme. Cibuli omyjeme a rozpůlíme. Drůbeží skelety omyjeme, nasekáme nebo naporcujeme nůžkami na drůbež a spolu s droby dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou tak, aby byly skelety ponořené, nejméně však 2,5–3 l vody, přidáme zeleninu a stonky zelené petrželky.
  • 2
    Přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se objeví na povrchu. Přidáme koření, osolíme, stáhneme oheň na minimum a vývar necháme nepřikrytý pomalu vařit 2 hodiny. Poté ho přecedíme přes jemné síto. Maso ze skeletů obereme, pokrájíme nahrubo a dáme stranou. Droby nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.

INSTRUCTIONS FOR SOUP

  • 1
    Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 5 mm. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni zpěníme máslo a orestujeme na něm za častého míchání kořenovou zeleninu. Jakmile mrkev začne pouštět do tuku žlutou barvu, přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přisypeme mouku, zamícháme a na středním ohni 1 minutu za častého míchání vše orestujeme.
  • 3
    Zalijeme drůbežím vývarem, důkladně promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň, osolíme, opepříme a polévku necháme alespoň 20 minut vařit na mírném ohni. Po 15 minutách přidáme na posledních 5 minut uvařit flíčky. Přidáme špetku muškátového oříšku. Přilijeme smetanu, promícháme, zvýšíme oheň a přivedeme k varu. Polévku stáhneme z ohně a případně dochutíme solí.
  • 4
    Nakonec nakrájíme lístky plocholisté petržele a vmícháme je do polévky.
  • 5
    Do hotové polévky přidáme prohřát nakrájené maso, droby a uvařené játrové knedlíčky.

INSTRUCTIONS FOR HOME-MADE QUADRETTI PASTA

  • 1
    Na pracovní plochu nasypeme mouku vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme celé vejce, přidáme půl skořápky vody a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto.
  • 2
    Na fleky a nudle rozválíme těsto na plát tenký asi 1–1,5 milimetru a dáme zaschnout na utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo se na nůž.
  • 3
    Z plátu nakrájíme 2 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 2 cm široké čtverečky.

INSTRUCTIONS FOR LIVER DUMPLINGS

  • 1
    Česnek oloupeme a prolisujeme. Játra zbavíme bílých částí a blanek a nahrubo je rozmixujeme nebo umeleme. Dáme je do mísy, přidáme vejce, máslo, česnek, majoránku, kterou promneme v dlaních, dobře osolíme a opepříme a promícháme.
  • 2
    Těsto zahustíme strouhankou, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto během této doby zhoustne.
  • 3
    Na stole posypaném strouhankou vyválíme z játrového těsta váleček, nakrájíme ho na stejně velké kousky, z nichž pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky.
  • 4
    Hotové knedlíčky vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme na středním ohni zhruba 4 minuty (podle toho, jak jsou velké), dokud nevyplavou na povrch. Uvařené knedlíčky vyjmeme plochým sítem a dáme zchladit do studené vody.
Tip
Aby byl drůbeží vývar dokonale čirý a polévka nebyla příliš mastná, musíte při vaření sbírat vyvařený tuk a pěnu, která se vytvoří na hladině. Polévku můžete připravit jako kachní či husí kaldoun pouze z kachních nebo husích skeletů a drobů. Hotový vývar můžete buď svařit na požadované množství 1,1 l (tím se velmi zintenzivní jeho chuť), nebo jej můžete zamrazit a použít na další polévky.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR STOCK

INGREDIENTS FOR SOUP

INGREDIENTS FOR HOME-MADE QUADRETTI PASTA

INGREDIENTS FOR LIVER DUMPLINGS

PAIRING DISHES WITH WINE