Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
VÝVAR
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 100 g petržele
- 2 stroužky česneku
- 150 g cibule
- 1 kg drůbežích skeletů
- půl svazku plocholisté petržele
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- 200 g drůbežích drobů
KALDOUN
- 150 g oloupané mrkve
- 50 g oloupaného celeru
- 50 g oloupané petržele
- 130 g oloupané cibule
- 90 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1,1 l drůbežího vývaru
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 80 g sušených fleků
- 150 ml smetany, min. 31%
- 1 lžíce lístků plocholisté petržele
- pepř
- sůl
DOMÁCÍ FLEKY
- 140 g hrubé mouky + na podsypání
- 1 vejce
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
- 200 g očištěných drůbežích jater
- 50 g strouhanky + na podsypání
- 50 g změklého másla
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- pepř
- sůl
- 1 vejce
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA VÝVAR
- 1Mrkev, celer, petržel a česnek oloupeme. Cibuli omyjeme a rozpůlíme. Drůbeží skelety omyjeme, nasekáme nebo naporcujeme nůžkami na drůbež a spolu s droby dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou tak, aby byly skelety ponořené, nejméně však 2,5–3 l vody, přidáme zeleninu a stonky zelené petrželky.
- 2Přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se objeví na povrchu. Přidáme koření, osolíme, stáhneme oheň na minimum a vývar necháme nepřikrytý pomalu vařit 2 hodiny. Poté ho přecedíme přes jemné síto. Maso ze skeletů obereme, pokrájíme nahrubo a dáme stranou. Droby nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.
POSTUP NA KALDOUN
- 1Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 5 mm. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- 2V kastrolu na vyšším ohni zpěníme máslo a orestujeme na něm za častého míchání kořenovou zeleninu. Jakmile mrkev začne pouštět do tuku žlutou barvu, přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přisypeme mouku, zamícháme a na středním ohni 1 minutu za častého míchání vše orestujeme.
- 3Zalijeme drůbežím vývarem, důkladně promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme oheň, osolíme, opepříme a polévku necháme alespoň 20 minut vařit na mírném ohni. Po 15 minutách přidáme na posledních 5 minut uvařit flíčky. Přidáme špetku muškátového oříšku. Přilijeme smetanu, promícháme, zvýšíme oheň a přivedeme k varu. Polévku stáhneme z ohně a případně dochutíme solí.
- 4Nakonec nakrájíme lístky plocholisté petržele a vmícháme je do polévky.
- 5Do hotové polévky přidáme prohřát nakrájené maso, droby a uvařené játrové knedlíčky.
POSTUP NA DOMÁCÍ FLEKY
- 1Na pracovní plochu nasypeme mouku vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme celé vejce, přidáme půl skořápky vody a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto.
- 2Na fleky a nudle rozválíme těsto na plát tenký asi 1–1,5 milimetru a dáme zaschnout na utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo se na nůž.
- 3Z plátu nakrájíme 2 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 2 cm široké čtverečky.
POSTUP NA JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
- 1Česnek oloupeme a prolisujeme. Játra zbavíme bílých částí a blanek a nahrubo je rozmixujeme nebo umeleme. Dáme je do mísy, přidáme vejce, máslo, česnek, majoránku, kterou promneme v dlaních, dobře osolíme a opepříme a promícháme.
- 2Těsto zahustíme strouhankou, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto během této doby zhoustne.
- 3Na stole posypaném strouhankou vyválíme z játrového těsta váleček, nakrájíme ho na stejně velké kousky, z nichž pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky.
- 4Hotové knedlíčky vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme na středním ohni zhruba 4 minuty (podle toho, jak jsou velké), dokud nevyplavou na povrch. Uvařené knedlíčky vyjmeme plochým sítem a dáme zchladit do studené vody.
Tip
Aby byl drůbeží vývar dokonale čirý a polévka nebyla příliš mastná, musíte při vaření sbírat vyvařený tuk a pěnu, která se vytvoří na hladině.
Polévku můžete připravit jako kachní či husí kaldoun pouze z kachních nebo husích skeletů a drobů.
Hotový vývar můžete buď svařit na požadované množství 1,1 l (tím se velmi zintenzivní jeho chuť), nebo jej můžete zamrazit a použít na další polévky.

Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef