SUROVINY NA PAŠTIKU

  • 1–1,5 kg vepřového sádla
  • 500 g foie gras
  • 2 lžíce vína Madeira
  • 1 lžíce koňaku
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 kávová lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA DOCHUCENÍ

  • 2 lžičky soli Maldon
  • 1 snítka tymiánu
  • čerstvě mletý pepř

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii
  • alobal

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

POSTUP

  • 1
    Chladná foie gras rozevřeme, vyndáme blanky a všechny nečistoty, které odložíme stranou. Játra rukama rozdělíme na kousky cca 2 × 2 cm a dáme je do misky, do které ještě přes síto propasírujeme zbytek jater z odložených nečistot. Přidáme ostatní suroviny kromě sádla, promícháme a dáme alespoň na 1 hodinu do chladu.
  • 2
    Na pracovní plochu připravíme potravinářskou fólii, z lednice vyndáme játrovou směs, položíme ji na fólii a vytvaruj váleček o průměru cca 4 cm. Pomocí potravinářské fólie zarolujeme váleček jako bonbon.
  • 3
    Fólii na několika místech propíchneme jehlou nebo nožem, aby se odstranily přebytečné bubliny vzduchu. Přes fólii stejným způsobem přebalíme alobal, který utáhneme opět jako bonbon. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.
  • 4
    Sádlo rozehřejeme na teplotu 70 °C (zkontroluj teploměrem), pâté vyndáme z lednice a dáme do vhodné nádoby. Fólii ani alobal nesundáme a zalijeme rozehřátým sádlem tak, aby dosahovalo alespoň 3 cm nad zabalená foie gras. Po zalití necháme 3 hodiny v pokojové teplotě a poté dáme nádobu vychladit do lednice na 12 hodin.
  • 5
    Vyndáme z lednice a očistíme od sádla, které můžete znovu použít. Paštiku vybalíme z alobalu a fólie a nakrájíme ji na kolečka silná 1 cm. Dochutíme tymiánem, pepřem a solí.
     
     
     
     
     
     
     
     

TIP

Foie gras musí být opravdu velmi chladná. Sádlo můžete dále použít i pro další úpravy. Díky nepřítomnosti vzduchu vydrží játra uzavřená sádlem déle než týden. Podávejte s marmeládou nebo fíkovým čatní. Na přípravu budete potřebovat kuchyňský teploměr.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA PAŠTIKU

 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOCHUCENÍ

 
 
 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

 
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM