SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 1 střední oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička soli
  • 10 kuliček černého pepře

SUROVINY NA OMÁČKU

  • 250 g oloupané cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 230 g rajského protlaku
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 5 lžic octa
  • 20 g studeného másla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
  • 10 kuliček černého pepře

POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1
    Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 2
    Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  • 3
    Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

POSTUP NA OMÁČKU

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  • 2
    Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
  • 3
    Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
  • 4
    Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
  • 5
    Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

TIP

Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři. Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami. Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA HOVĚZÍ VÝVAR

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA OMÁČKU

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tip na přílohu

Slide 1 of 2
  • Houskové knedlíky

  • Těstoviny