SUROVINY

  • 6 bažantích prsíček
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 200 g slaniny
  • 100 g špeku
  • 100 g oloupané mrkve
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g oloupaného celeru
  • 50 g oloupané petržele
  • 50 g oloupané cibule
  • 20 g másla
  • 80 g přepuštěného másla
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce jíšky
  • pepř
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

POSTUP

  • 1
    Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Špek nakrájíme na špalíčky 1×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku.
  • 2
    Do masa úzkým nožem prořízneme 1–2 kapsy, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku. Jednotlivé porce důkladně osolíme a opepříme.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme přepuštěné máslo a maso na něm opečeme dozlatova. Vyjmeme ho z kastrolu a dáme stranou. Do kastrolu přidáme zeleninu a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli, tymián, bobkové listy, jalovec, nové koření a celý pepř.
  • 4
    Stáhneme oheň na třetinu a restujeme, dokud cibule nezíská tmavě zlatou barvu. Často mícháme. Přidáme protlak a 2 minuty restujeme. Přidáme cukr a necháme ho za občasného míchání rozpustit.
  • 5
    Do kastrolu vrátíme porce bažanta, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a vaříme, dokud se omáčka nesvaří na dvě třetiny původního objemu.
  • 6
    Přilijeme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme 1 hodinu nebo než je maso zcela měkké.
  • 7
    Měkké maso vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Do omáčky přidáme jíšku, promícháme, oheň stáhneme na minimum a vaříme 10 minut. Stáhneme z ohně a vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Omáčku už déle nevaříme. Podle potřeby dosolíme. Do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.

TIP

Můžete použít i celého bažanta. Pak ho rozporcujte na stehna a prsa. Špek před špikováním dejte do mrazáku, bude se vám s ním lépe pracovat. Staršího bažanta musíte dusit déle. Slanina stáhne kyselost vína. Bažanta můžete podávat s bramborovým knedlíkem, šiškami, noky, šulánky, ale i bramborovými či škubánkovými plackami nebo mandlovými kroketami. Nejen knedlík si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka, který najdete na Rohlik Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

6 bažantích prsíček
600 ml kuřecího vývaru
500 ml suchého červeného vína
 
200 g slaniny
 
100 g špeku
 
100 g oloupané mrkve
 
60 g cukru krupice
 
50 g oloupaného celeru
 
50 g oloupané petržele
 
50 g oloupané cibule
 
20 g másla
 
80 g přepuštěného másla
 
4 snítky tymiánu
 
3 bobkové listy
 
8 kuliček černého pepře
 
4 kuličky nového koření
 
4 kuličky jalovce
 
1 lžíce rajského protlaku
 
1 lžíce jíšky
 
pepř
 
sůl
 

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.