Skip navigation
  • We'll be soon preparing your order!
    Your purchase will be delivered 23.12. at 14:00. Till 13:50 you can still add products to it.
    Show more
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more
    How did we do?

    Please let us know how was your purchase that we delivered today at 10:02.

    Awesome
    Good
    Not good
    Horrible
4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 100 g oloupané mrkve
  • 50 g oloupaného celeru
  • 50 g oloupané petržele
  • 50 g oloupané cibule
  • 200 g slaniny
  • 100 g špeku
  • pepř
  • sůl
  • 80 g přepuštěného másla
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 60 g cukru krupice
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce jíšky
  • 20 g másla
  • 6 bažantích prsíček

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Ideálním doplňkem ke zvěřině je suché červené víno s plným tělem a pevnou tříslovinou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Špek nakrájíme na špalíčky 1×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku.
  • 2
    Do masa úzkým nožem prořízneme 1–2 kapsy, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku. Jednotlivé porce důkladně osolíme a opepříme.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme přepuštěné máslo a maso na něm opečeme dozlatova. Vyjmeme ho z kastrolu a dáme stranou. Do kastrolu přidáme zeleninu a slaninu a restujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme cibuli, tymián, bobkové listy, jalovec, nové koření a celý pepř.
  • 4
    Stáhneme oheň na třetinu a restujeme, dokud cibule nezíská tmavě zlatou barvu. Často mícháme. Přidáme protlak a 2 minuty restujeme. Přidáme cukr a necháme ho za občasného míchání rozpustit.
  • 5
    Do kastrolu vrátíme porce bažanta, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a vaříme, dokud se omáčka nesvaří na dvě třetiny původního objemu.
  • 6
    Přilijeme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme 1 hodinu nebo než je maso zcela měkké.
  • 7
    Měkké maso vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Do omáčky přidáme jíšku, promícháme, oheň stáhneme na minimum a vaříme 10 minut. Stáhneme z ohně a vmícháme vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Omáčku už déle nevaříme. Podle potřeby dosolíme. Do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.
Tip
Můžete použít i celého bažanta. Pak ho rozporcujte na stehna a prsa. Špek před špikováním dejte do mrazáku, bude se vám s ním lépe pracovat. Staršího bažanta musíte dusit déle. Slanina stáhne kyselost vína. Bažanta můžete podávat s bramborovým knedlíkem, šiškami, noky, šulánky, ale i bramborovými či škubánkovými plackami nebo mandlovými kroketami. Nejen knedlík si můžete připravit podle receptu Romana Vaňka, který najdete na Rohlik Chef v kategorii přílohy.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE