SUROVINY

  • 2 lžíce sádla
  • strouhanka na vysypání pekáče
  • 1 kg brambor, varný typ B
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 6 vajec a 5 uvařených natvrdo
  • 200 g oloupané cibule
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 350 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 170 ºC. Pekáč vymažeme 1 lžící sádla a vysypeme strouhankou.
  • 2
    Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme prochladnout a oloupeme je. Nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Maso také nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka.
  • 3
    V pánvi na středním ohni rozehřejeme zbylé sádlo, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.
  • 4
    Do pekáče střídavě vrstvíme nakrájené brambory, které osolíme a opepříme, uzené maso, vařená vejce a cibuli. Skončíme vrstvou brambor.
  • 5
    V misce rozšleháme vidličkou vejce s mlékem a smetanou, přidáme 2 špetky soli a čerstvě mletého pepře. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50 minut. Vyndáme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

TIP

K francouzským bramborám se výborně hodí nakládané okurky či zelenina nebo zelný salát.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tip na přílohu

Slide 1 of 1
  • Nakládané okurky