Milí zákazníci, abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, počet položek nákupu je omezen na 35. Současně rušíme možnost platby v hotovosti a stravenkami (s výjimkou seniorů a ZTP). Při přebírání nákupu mějte prosím roušku a pokud to není nutné, nevracejte nám tašky ani vratné obaly. Všechny Vás prosíme o trpělivost a shovívavost. Děkujeme Vám.

Suroviny na polévku

  • hlava, skelet a ořezy z kapra
  • 120 g jiker a 120 g mlíčí
  • 150 g oloupané mrkve
  • 130 g oloupané cibule
  • 100 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 50 g oloupaného celeru
  • 50 g oloupané petržele
  • 3 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 15 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • sůl

Postup na vývar

  • 1
    Skelet ryby přesekneme na 3–4 menší části. Z hlavy odstraníme oči a žábry, důkladně ji spolu se skeletem a rybím ořezem opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce, vlijeme tolik studené vody, aby o 2 cm přesahovala rybí části, a přivedeme k varu. Naběračkou sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině, a vyhodíme ji.
  • 2
    Stáhneme oheň na třetinu, vývar osolíme, přidáme koření a vaříme nezakryté na mírném ohni 30 minut. Poté vývar scedíme přes jemné síto do čisté nádoby.
  • 3
    Hlavy, skelet a rybí ořez necháme prochladnout, obereme z nich maso, které nakrájíme najemno a dáme stranou. Zbytek vyhodíme.
  • 4
    Ve větším rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a přidáme zarovnanou lžičku soli. Přidáme jikry a mlíčí, stáhneme oheň na třetinu a nezakryté vaříme 12 minut. Vývar scedíme přes jemné síto k vývaru z hlavy a skeletu, vnitřnosti dáme stranou. Vývar vrátíme na sporák a na středním ohni ho svaříme na 1,2 litru. Získá tak silnější chuť. Dáme stranou.

Postup na polévku

  • 1
    Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
  • 2
    V hrnci na vyšším ohni zpěníme máslo. Přidáme nastrouhanou zeleninu a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme cibuli, stáhneme oheň na polovinu a vše za častého míchání restujeme dozlatova. Přidáme česnek a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  • 3
    Přidáme mouku a za stálého míchání opět restujeme 1 minutu. Vzniklou zeleninovou jíšku zalijeme rybím vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Ihned stáhneme oheň pod třetinu a necháme nezakryté 20 minut pomalu vařit. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme rybí maso, vnitřnosti, nakrájenou petržel a zamícháme.

TIP

Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť. Jikry a mlíčí se totiž vaří kratší dobu. Navíc kdybyste hlavu i droby vařili dohromady, obtížně byste pak z vnitřností odstraňovali drobné kostičky a koření. Vnitřnosti můžete do polévky také orestovat – získá tak silnější chuť. Na středním ohni v nepřilnavé pánvi zpěníte 30 g másla. Vložíte mlíčí a jikry pokrájené na kousky, stáhnete oheň na třetinu a orestujete je ze všech stran do zlatova během cca 6 minut. Dochutíte solí a špetkou čerstvě mletého pepře. Vložíte do hotové polévky. Pánev „vypláchněte“ trochou vroucí vody nebo rybího vývaru a přidejte do polévky. Nápek obsahuje chuť, o kterou je škoda přijít. Rybí polévku můžete nakonec zjemnit 100 ml smetany (min. 31%), kterou během 1 minuty v polévce provaříte. Nejlépe polévka chutná druhý den, když se uleží. Polévku podávejte s krutony z bílého pečiva. Do polévky můžete přidat špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef