Jehněčí na majoránce s bramborovými noky

4–6 PORCÍ

SUROVINY NA MASO

  • 1 kg jehněčí kýty
  • 260 g oloupané cibule
  • 120 g másla
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany, min. 31%
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce lístků čerstvé majoránky
  • pepř
  • sůl

SUROVINY NA NOKY

  • 1 kg brambor – varný typ C
  • 250 g hrubé mouky a na podsypání těsta
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce sádla na obalení noků
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.

POSTUP NA MASO

  • 1
    Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso odblaníme, zbavíme větších částí tuku a nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Důkladně ho osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  • 2
    V kastrolu na vyšším ohni zpěníme 60 g másla a za častého míchání na něm orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme maso, které restujeme tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Často mícháme. Jakmile se vyvaří šťáva z masa a v kastrolu na dně zbude opět pouze tuk, orestujeme maso dozlatova. Poté přidáme česnek, který 1 minutu restujeme.
  • 3
    Zalijeme vývarem tak, aby dosahoval 1 cm nad maso. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka zhruba 1 hodinu. Občas promícháme a dle potřeby přilijeme horký vývar tak, aby opět dosahoval 1 cm nad maso. Jakmile je maso měkké, přilijeme smetanu a přidáme nakrájené lístky čerstvé majoránky. Omáčku přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Zamícháme a stáhneme z ohně.
  • 4
    Zbylé vychlazené máslo nakrájíme na kostičky a postupně vmícháme do omáčky. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a necháme 10 minut odpočinout

POSTUP NA NOKY

  • 1
    V hrnci v dobře osolené vodě uvaříme brambory ve slupce do poloměkka. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno do velké mísy.
  • 2
    Ve větším hrnci přivedeme k varu alespoň 3 l vody. Přidáme 2 zarovnané lžíce soli.
  • 3
    K nastrouhaným bramborám přidáme škrob, mouku, vejce, 10 g soli a co nejrychleji vymícháme vařečkou měkčí, ale kompaktní těsto. Na pomoučené desce vyválíme z těsta váleček o průměru 2–2,5 cm, který rozkrájíme na noky dlouhé 2–3 cm.
  • 4
    Noky ihned vkládáme po částech do připravené vroucí vody a vaříme je 6–7 minut. Hotové noky přendáme do mísy s rozehřátým sádlem, ve kterém je obalíme, aby neokoraly. Takto zpracujeme co nejrychleji všechno těsto.

TIP

Místo čerstvé majoránky můžete použít 1 lžíci sušené, tu ale nezapomeňte promnout v dlaních. Bude víc vonět. Po přidání chlazeného másla se omáčka již nesmí vařit. Touto technikou omáčku zjemníte a zahustíte. Konečné množství 1 kg je množství ve slupce uvařených, oloupaných a vychlazených brambor. Uvařte tedy raději o 100 g více brambor. Než začnete těsto připravovat, musí být brambory zcela vychlazené. Brambory nevařte úplně doměkka – těsto by pak bylo řídké. Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani moc řídké. Proto mouku přidávejte postupně, abyste získali ideální konzistenci. Bramborové těsto má tendenci řídnout, musíte tedy pracovat rychle. Pamatujte si, že na bramborové těsto musí čekat vroucí voda. Kdybyste nejprve připravili těsto a dali teprve vařit vodu, těsto by zřídlo. Proto je třeba těsto vypracovat co nejrychleji a co nejrychleji dát noky vařit. Před podáváním noky můžete opéct dozlatova na vyšším ohni v pánvi na sádle. Uvařené noky můžete zmrazit.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA MASO

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA NOKY

 
 
 
 
 
 

SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM