1 KUS
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 veka (360 g)
- 4 vejce
- 2 hrsti lístků mladých kopřiv
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany, min. 31%
- 60 g másla a 1 lžíce másla na vymazání formy
- 3–4 lžíce strouhanky na vysypání formy
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka mletého pepře
- 1 lžička soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 140 °C. Veku nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Polovinu dáme do mísy, druhou polovinu dáme na plech, vložíme do trouby a necháme sušit 20 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.
- 2Žloutky oddělíme od bílků. Máslo rozehřejeme v rendlíku a v misce ho smícháme s mlékem a žloutky. Vlijeme do mísy k nevysušené vece a promícháme.
- 3Lístky kopřiv dáme na 1–2 minuty do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vyjmeme je a ihned zchladíme v misce s ledovou vodou. Jakmile vystydnou, vymačkáme z nich vodu a nahrubo je nakrájíme.
- 4Do mísy k namočené vece přidáme nakrájené kopřivy, vysušenou veku, strouhaný muškátový oříšek, dvě špetky čerstvě mletého pepře, sůl a smetanu. Důkladně promícháme.
- 5Bílky lehce osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh, který nadvakrát opatrně vmícháme k ostatním surovinám.
- 6Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme do ní nádivku, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40 minut.
Tip
Na přípravu budete potřebovat formu na biskupský chlebíček.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef