• Vážení zákazníci, v posledních dnech trochu nestíháme váš zájem v následujících oblastech: Benešovsko, Louny a Žatecko, Plzeňsko, Příbramsko. Bohužel občas máme doručovací okna až za více než pět hodin, nebo dokonce až druhý den. To rozhodně není a nebude náš standard. Na nápravě usilovně pracujeme a brzy situaci zvládneme. Omlouváme se, že se na nás nemůžete plně spolehnout!

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 200 g suché cizrny
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamové pasty tahina
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • šťáva z 1/2 citrónu (je možné, že bude třeba méně)
  • 1 špetka jedlé sody
  • zhruba 1/2 lžičky soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.
  • 2Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 8 hodin doměkka.
  • 3Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.
  • 4Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte.
  • 5Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte tahinu, rozetřený nebo prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a rozmixujte nahrubo.
  • 6Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty.
  • 7Ochutnejte, jemně dokyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.
  • 8Rozmixovaný hummus přendejte do servírovací misky a přelijte olivovým olejem.
Tip
Nůž nechte v příborníku a k nabírání hummusu ze společné misky použijte tortilové chipsy, natrhané kousky pita chleba nebo špalíčky čerstvé zeleniny. Skvěle ladí s bublinkovým vínem.
Kuchařka pro dceru

Autor receptu

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

200 g suché cizrny

Cizrna bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

3 lžíce panenského olivového oleje

Olivový olej bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

1-2 stroužky česneku

 

2 lžíce sezamové pasty tahina

 

1/2 lžičky římského kmínu

 

šťáva z 1/2 citrónu (je možné, že bude třeba méně)

 

1 špetka jedlé sody

 

zhruba 1/2 lžičky soli