E252 - Dusičnan draselný

Charakteristika

E252 Dusičnan draselný (Ledek). Minerál, v přírodě na stěnách kamenů a skal. Získává se synteticky z odpadní rostlinné a živočišné hmoty a z anorganických sloučenin. Použití při výrobě střelného prachu, zábavní pyrotechniky, hnojiv. Dále při výrobě některých masných a rybích výrobků a sýrů. Do stravy se tento minerál dostává převážně vodou a konzumací zeleniny. Dusičnany nejsou toxické, ale v těle se mohou přeměňovat na dusitany. V ČR (celé EU) povoleno v masných výrobcích a konzervách, tvrdých a polotvrdých sýrech, sledích a šprotech. V USA je povolen.

Použití

Lze ho vyrábět synteticky z anorganických sloučenin.

Výroba

Dusičnan draselný neboli ledek se používá jako stabilizátor barvy masa a konzervant působící proti šíření plísní a bakterií v mase, uzenině, salámech a slanině. Jedná se o bílý prášek snadno rozpustný ve vodě. Přirozeně se vyskytuje na stěnách kamenů a skal.

Nežádoucí účinky

Použití dusičnanů je omezeno, nicméně se používají do uzenin, sušených , fermentovaných salámů, slaniny, rybích výrobků a sýrů. Hlavním zdrojem dusičnanů je pro člověka zelenina, voda a sušené maso. Přírozeně se dusičnany vyskytují v zelenině - špenátu, řepě, ředkvičkách, lilku, celeru, salátu, kaputě, listech tuřínu. Velký výskyt dusičnanů v zelenině je způsoben hnojením.

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček