E460 - Celulózy ( a. )

Charakteristika

Polysacharid nerozpustný ve vodě, základní stavební jednotka rostlinných buněčných stěn. V práškové formě bílá látka bez zápachu. Bližší dělení je: 460(i) mikroskrystalická celulosa nebo 460(ii) prášková celulosa.

Použití

Mikrokrystalická celulóza může figurovat v potravě jako plnidlo nízkoenergetických potravin; pro člověka je však nestravitelná. Dále je využívána jako nosič olejů a aromatických látek, emulgátor, zahušťovadlo, náplň do žvýkaček a cukrovinek, stabilizátor pěn, protispékavá látka nebo součást tablet. Mikrokrystalická celulóza spolupůsobí při tvorbě gelů v různých výrobcích na bázi cukru, v polevách a pekařských náplních. Částečně nahrazuje zahušťovací funkci škrobu a v emulzích lze jejím prostřednictvím nahrazovat oleje.Prášková celulóza účinkuje jako protispékavá látka, nosič, zahušťovadlo a přísada napomáhající soudržnosti potravin, jako jsou žvýkačky nebo cukrovinky. Celulóza se objevuje také ve zmrzlině, hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Celulóza figuruje i v jiných průmyslových odvětvích, například v textilním nebo papírenském průmyslu.

Výroba

Pro komerční účely se celulóza izoluje ze dřeva odstraněním jeho ostatních součástí. Mikrokrystalická celulóza je vyráběna z běžné celulózy působením kyseliny chlorovodíkové, prášková celulóza se vyrábí mechanickým narušením a přečištěním celulózy z rostlinných vláken.

Nežádoucí účinky

Celulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku.

Zdroje informací

  • Celulóza - Wikipedielink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček